На съд за кражба на два модерни автомобила – хибриден и електрически, отива Даниел Димитров – Данчо Релето от бандата за отвличания Наглите. Неговата група е единствената, която посяга на подобен род коли. След като излязъл предсрочно от затвора в края на 2022 г., когато му оставаха 2 г. решетки от 18-годишната присъда за отвличанията, Релето се върнал към стария си занаят да краде коли. Затова и през последната година името му често попадаше в криминалните хроники, защото на няколко пъти влизаше и излизаше от ареста.

Преди това обаче направил банда с няколко популярни кримигерои с прякори като Софиянеца и Главата, но и други.

Редувал с кого от тях да краде. Така на 5 април той и Петър Берберов – Бербера са задържани, защото се оказали притежатели на 2 крадени тойоти. Смята се, че са ги задигнали, но не се събират доказателства за кражба на коли и затова са обвинени във вещно укривателство. Джаджите, с които отворили колите обаче били открити в гараж в кв. „Надежда“.

Точно там криминалистите намерили и двете модерни тойоти, които били хибрид и електрическа. Особеното на машинките за отключване е, че прехващат и предават сигнала от ключа на автомобила. Така единият бандит се доближава до човека, паркирал колата си, а другият до автомобила. По този начин се крадат повечето коли, но електрическите са с по-особен сигнал.

Гаража в кв. „Надежда“ наел техен приближен, но наемът плащал Бербера. В него Релето и хората му прибирали откраднатите коли, които после разглобявали за части или пренабивали номерата им. Двата автомобила, чиято обща стойност е 86 274 лв., вече били с регистрационни табели на други коли. В багажниците бандитите сложили истинските. Тъй като Бербера плащал наема, той бил обвинен освен за укривателството на колите и за незаконна радиостанция, излъчвала на вълни, за които се иска разрешение. Човекът на Релето нямал такава. По време на ареста Димитров е в изпитателния срок заради предсрочното освобождаване по делото „Наглите“. Въпреки това съдът не му определя постоянно задържане, а го пуска срещу гаранция от 3000 лв.

Данчо Релето обаче не се спира. Бандитът, който досега не е осъждан за кражба на кола, продължил да се занимава с това, което умее най-добре. Той и няма конкуренция – никой друг не задига електрически автомобили.

На 28 юли отново е арестуван. Пак е за укриване, но на 2 други тойоти. Този път компания в килията му правели Главата и Софиянеца. Релето отново остава в ареста едва 72 часа, защото съдът отново го пуска под гаранция, макар че още е в изпитателния срок заради бандата на Наглите.

За трети път Релето е задържан на 2 ноември за кражбата на една кола. Този път съучастник му е Митко Турчина, който навремето го въвел в бизнеса с крадените коли. Двамата са заловени, докато разфасовали хибридна тойота в гараж в кв. „Илияци“. Релето има роднина, който притежава автоморга. Смята се, че така са пласирали частите. В момента той е в ареста, където го настигна новината, че отива на съд.

Релето е един от 4-мата, които лежаха в затвора заради отвличанията между 2007 и 2009 г. Другите са Прокопи Прокопиев – Културиста, Любомир Димитров-Гребеца и Ивайло Евтимов – Йожи. По делото се коментира, че печалбите от откупи били около 3 млн. евро, поделени между участниците. Парите така и не бяха открити. Релето бил само шофьор на бандата, колкото Йожи и Културиста. И двамата вече са на свобода. Единствено Гребеца е в затвора, но за убийството на Иван Пайнавелов-Сапата и Юлиан Лефтеров – Кокошката. Релето беше освободен предсрочно през януари 2022 г.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar