14 души са загинали след стрелба в Карловия университет в Прага, а още 25 са ранени, 10 от които тежко, съобщиха световните агенции, позовавайки се на шефа на полицията в Прага.

Стрелбата е станала във Философския факултет на Карловия университет, разположен на площад „Ян Палах“. На персонала на университета е наредено да остане на място, да се заключи в кабинетите си, да се барикадира и да изгаси осветлението. Студентите също са получили имейл с нареждане да се барикадират. „Барикадирахме се на 2-рия етаж, вероятно стрелбата е станала на 4-ия“, казва един от студентите. Стрелецът е забелязан да се движи около 4-ия етаж, където са Юридическият факултет, Деканатът и Факултетът по музикални науки.

Стрелецът се е самоубил, съобщи кметът на Прага Бохуслав Свобода. „Стрелецът е мъртъв. Това е добър резултат от гледна точка на трагедията, но трябва да анализираме всичко това и след това да информираме обществеността“, каза той.

Според чешките медии името на стрелеца е Давид Козак, 24-годишен студент. Той е бил втора година студент и е изучавал европейска история.

Стрелбата е започнала около 15:00 местно време в сградата на Факултета по изкуствата на Карловия университет в центъра на чешката столица, съобщи чешката полиция на брифинг.

Въоръженият мъж е открил огън в коридорите и класните стаи на сградата, очевидно убивайки произволно, докато персоналът и учениците са използвали мебели, за да се барикадират в стаите. Полицията уточнява, че стрелецът не е имал предишно криминално досие, но е разполагал с „огромен арсенал от оръжия и боеприпаси“. Имал е законно разрешително за притежание на оръжие.

Преди стрелбата полицията е получила сигнал, че заподозреният се е отправил към Прага от близкия град с намерението да се самоубие.
Малко по-късно бащата на мъжа е открит мъртъв и младежът е обявен за издирване.

Полицията е евакуирала друга сграда на университета, където стрелецът се е очаквал да присъства на лекция, но малко по-късно е извикана в основната сграда на факултета наблизо.

Все още не е ясен мотивът за стрелбата. Полицията каза, че има непотвърдена информация от акаунт в социалните медии, че атаката е била вдъхновена от подобен инцидент в Русия. Козак е заподозрян и за убийството на млад мъж и двумесечната му дъщеря, които бяха открити мъртви в гора в покрайнините на Прага на 15 декември.

В изявление чешкият премиер Петр Фиала каза: „Всички сме шокирани от този ужасяващ акт. Трудно е да се намерят думи, за да се изрази осъждането, от една страна, и от друга – болката и скръбта, които цялото ни общество изпитва в тези дни преди Коледа“.

Той каза, че събота ще бъде ден на траур, като добави, че знамената ще бъдат свалени наполовина на всички обществени сгради и че по обяд ще има минута мълчание.

Чешкият президент Петър Павел каза, че е „шокиран“ от насилието и изрази „дълбоко съжаление и искрени съболезнования към семействата и близките на жертвите“. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен коментира, че е „шокирана от безсмисленото насилие на стрелбата, която отне няколко живота днес“.

От МВнР съобщиха, че към този момент няма данни за пострадали българи.

Масовото убийство е най-трагичното, откакто Чешката република е независима държава от 1993 г. Основан през 1347 г., Карловият университет е най-старият и най-големият университет в Чехия и една от най-старите образователни институции в Европа.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar