Окръжната прокуратура в Благоевград започва разследване за корупция в Югозападния университет „Неофит Рилски“, съобщиха от държавното обвинение. Става дума за Правно-историческия факултет и информацията, която изнася бившият преподавател доц. Стефан Дечев. Според него там са нанасяни оценки на студенти без положени изпити, на същите са издавани дипломи, като са фалшифицирани подписи на преподаватели, включително неговия.

„Югозападният университет си запазва правото на отговор, след като ни бъде предоставена информация по официалния ред относно публикуваните твърдения и предположения. Имаме интерес цялата истина да бъде установена“, гласи позицията на ЮЗУ сайта му.

Преподавателят по история Стефан Дечев напуска университета преди няколко месеца, за да започне работа в друг. Нанася последните си оценки и забелязва, че в минали периоди е подписван от друг човек. Той вече е сигнализирал Министерството на образованието и науката, като уточнява, че нарушенията са се случвали в мандата на декана доц. д-р Николай Марин. Той е и научен ръководител на бившия главен прокурор Иван Гешев за докторантурата му в ЮЗУ „Неофит Рилски“.

„Става дума за раздадени дипломи за висше образование при нанесени оценки от мое име за непроведени никога изпити, подписани по всяка вероятност от зам.-декана и ръководителя на катедрата доц. д-р Валентин Китанов. Нанесени са оценки пак от мое име отново за непроведени изпити, които оставаха неподписани поне към деня на констатацията ми, въпреки вече дадените дипломи, както и един случай на раздадена диплома, без лицето да е било реално студентка, доколкото почеркът изглежда един, а всички дисциплини и поставени оценки, както и подписите след тях, сякаш изработени на един дъх в определен момент“, пише доц. Дечев в сигнала си до МОН. Публикувал го е и във фейсбук. В сигнала изброява и конкретни случаи на студенти с факултетните им номера и прилага снимки на фалшифицирания му подпис.

„Съдейки по подписите на колегите ми преподаватели, всички тези съмнителни и неавтентични подписи наподобяват в най-голяма степен подписа на тогава заместника на доц. д-р Николай Марин в Правно-историческия факултет, а именно зам.-декана на Правно-историческия факултет и ръководител на катедра „История“ доц. д-р Валентин Китанов. Това е особено видно при сравняване на съмнителните и неавтентични подписи с тези, положени след оценки по дисциплините на Китанов“, обосновава се Дечев.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar