Върховният съд на щата Колорадо забрани на Доналд Тръмп да участва в първичните избори за президент на щата, след като намери 45-ия президент на САЩ за виновен по обвинението, че е участвал в бунта на 6 януари 2021 г. Съдът обяви историческото си решение във вторник – 19 декември.

Взето с 4 гласа срещу 3, решението бележи първия път, когато съд не допуска кандидат за президент в гласуването съгласно разпоредба от конституцията от 1868 г., която не позволява на бунтовници да заемат поста. Въпросът е предмет на разглеждане от съдилища в още два други щати.

Три години след края на Гражданската война нацията приема 14-ата поправка, предоставяща гражданство на родените или натурализирани в Съединените щати и гарантираща граждански права на всички американци – включително тези, които са били поробени. В допълнение, раздел 3 от поправката забранява на хората да заемат длъжност, ако са положили клетва пред Конституцията и след това са участвали в бунт. По онова време мярката е имала за цел да попречи на бивши лица на Конфедерацията да се върнат на власт.

Ако съдилищата в другите два щата стигнат до същото заключение като съдиите от Върховния съд в Колорадо, за Тръмп ще стане неимоверно трудно, ако не и невъзможно, да осигури номинацията на републиканците и да спечели през ноември 2024 г.

Тръмп е основната причина за решението на Байдън да се кандидатира за преизбиране

Решението със сигурност ще бъде обжалвано пред Върховния съд на САЩ, но съдиите ще решат дали да поемат делото. Върховният съд на САЩ единствен може да реши за всички щати дали щурмът на 6 януари срещу Капитолия представлява бунт и дали на Тръмп е забранено да се кандидатира заради участие в осъществяването му.

„По-голямата част от съда счита, че президентът Тръмп е неправоспособен да заема длъжността президент съгласно раздел три от четиринадесетата поправка на конституцията на Съединените щати“, казва се в решението. „Тъй като той е дисквалифициран, би било неправомерно действие според Изборния кодекс за държавния секретар на Колорадо да го посочи като кандидат на първичното президентско гласуване.“

Съдиите от Върховния съд на САЩ отделно претеглят искането от специалния прокурор Джак Смит за ускоряване на разглеждането на иска за имунитет на Тръмп по едно от наказателните дела срещу него – по обвиненията срещу него в незаконен опит за възпрепятстване на изборната победа на президента Байдън през 2020 г. Тръмп отрече да е извършил нарушение.

Мнозинството от Върховния съд на Колорадо реши, че съдията има право да разгледа разследването на Конгреса на нападението на 6 януари срещу Капитолия на САЩ, което помогна да се установи, че Тръмп е участвал в бунт.

Тръмп призовава поддръжниците си да „пазят вота“ в сините градове

„Стигаме до заключението, че горепосочените доказателства, по-голямата част от които бяха неоспорими по време на процеса, установяват, че президентът Тръмп е участвал в бунта“, казаха съдиите.

„Досега нито един кандидат не е бил държан извън изборната бюлетина заради участие в бунт, още по-малко кандидат за президент, още по-малко бивш президент. Това е изключително“, коментира решението на съда Дерек Мюлер – професор по право в университета на Нотр Дам, който изследва случаите, оспорващи кандидатурата на Тръмп.

В краткосрочен план решението в Върховния съд на Колорадо може да повлияе на съдилищата и изборните служители в други щати, изтъква Мюлер. Други щати не са предприели такава стъпка досега, но може да са готови да го направят сега, след като Колорадо .

Решението оказва силен натиск върху Върховния съд на САЩ да действа. Едно широкообхватно решение на Върховния съд би разрешило проблема за всички щати.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar