Проф. Огнян Герджиков си взема сбогом с университета след 42 г. като преподавател. Той ще се раздели с колеги и студенти с прощална лекция на 2 юни.

„Човек трябва да съумее да слезе, когато е относително на върха“, обясни решението си проф. Герджиков пред „24 часа“.

„Аз съм единственият на такава възраст, който води основна дисциплина във факултета и това не бива да продължава безкрайно“, каза 72-годишният професор, който продължава да твърди, че правото е неговата голяма любов.

През 17-те си години в политиката като царски депутат и дори като служебен премиер Герджиков нито веднъж не прекъсна изцяло преподаването. Винаги намираше време за лекции и изпитваше дори и като шеф на парламента в периода 2001-2004 г. А примерите от реалния живот и личния му опит, които даваше на студентите си, правеха лекциите му интересни и търсени.

Сега професорът е категоричен, че слага точка на лекциите въобще. „Преподавам вече 42 г., стига толкова“, отсече той.

Герджиков е един от създателите на дисциплината „Търговско право“. Той е сред авторите на приетия за първи път през 1991 г. Търговски закон. И логично след това става основател и на катедрата към Юридическия факултет на Софийския университет. Преди в България да има търговско право, царистът преподавал гражданско право на капиталистическите страни, както и гражданско и търговско право на капиталистическите страни. Последната лекция на Герджиков ще е в две части. Първата ще е с автобиографични нотки – за пътя му в правото, а втората е кръстена „Преклонение пред правото“. Организатор на събитието, което ще се проведе в сградата на СУ, е клубът на юриста „Теодор Пиперков“.

Герджиков напуска университета, но остават всичките му други ангажименти – шеф е на Съвета по законодателство към Народното събрание и на Арбитражния съд към Българската стопанска камара, прави и юридически консултации.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar