„Искам да се обърна към всички жени, които са станали жертва на домашно насилие, да не се страхуват и да подават сигнали. Нека да знаят, че ще получат закрила и подкрепа.“ Това каза благоевградчанката Стефка Терзийска, която бе жестоко пребита преди два месеца пред дома си. Арестуван бе нападателят, но Терзийска настоява да се издири и задържи и поръчителят, като тя има сериозно подозрения, е това е бившият й мъж.

Бизнесдамата и синът й Коста Козас поведоха тази вечер факелно шествие срещу насилието над жени, организирано от Коста.

Мирната демонстрация под надслов „Правосъдие на светло: Да спрем насилието над жени“ е днес, когато се навършват 2 месеца от бруталния побой над Терзийска.
„Искам да дам пример на всички жени, пострадали от насилие, защото напоследък ми се обаждат много пострадали като мен, но се страхуват да подават жалби“, допълни Терзийска. По бруталния случай с нея тя благодари на полицията, че бързо е разкрила извършителя, но иска разследването да стигне до край и очаква службите да разкрият поръчителя. „Физически вече съм по-добре, на крака съм, важното е, че съм жива. Зрението на едното ми око е загубено, консултирах се и с лекари в чужбина, които потвърдиха мнението на нашите медици. Психическата травма обаче остава и не съм сигурна дали някога ще отшуми. Благодаря на хората а подкрепата. Първият протест бе докато бях в болница и това ми даде сили да се боря“, каза бизнесдамата.

Бившият й съпруг Йоанис Козас преди месец бе арестуван за шофиране след употреба на марихуана, а при обиск в къщата му бяха намерени наркотични вещества и незаконно оръжие и боеприпаси. След кратък престой в ареста бе пуснат под домашен арест заради влошено здравословно състояние. „Не съм видял какви документи е представил, нито както е установил лекарският преглед, но мисля, че е здрав. Преди години имаше съмнения за онкологично заболяване и беше на изследвания в чужбина, но се оказа, че няма такова. Въпреки че е под домашен арест, аз се страхувам“, допълни Терзийска.

Шествието тръгна от мястото, където живее и бе пребита 46- годишната бизнесдама, и се насочи към сградата на полицията и съда.

Инициативата бе обявена от сина й Коста Козас в пост на профила му във Фейсбук., а стотици благоевградчани се включиха. „Два месеца, откакто аз и семейството ми се сблъскахме с бруталната действителност в България – действителността на насилието, несправедливостта, беззаконието и поръчковите опити за убийство. Два месеца, откогато борбата срещу тази действителност се превърна в кауза за нас. През това време не е изминал ден, в който да не научим за поредния случай на насилие- за поредната бита, обезобразена, смачкана жена!
Това е причината, в навечерието на втория месец от опита за убийство на майка ми, да инициираме факелно шествие в подкрепа на жертвите на домашно насилие, на всички жени, които не говорят за това, което се случва в домовете им. Решихме да бъде факелно, защото всички искаме осветяване на истината, на разследванията по подобни посегателства и справедливо правосъдие“, казва Коста.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar