Софийският градски съд (СГС) е спрял процедурата по смяна на шефа на болница „Пирогов“ заради жалба на досегашния директор Валентин Димитров, но само докато се реши дали исковата молба, с която той оспорва освобождаването си, е допустима и основателна. Решението може да бъде обжалвано в 30 дневен срок от връчването на преписа.

За уволнението на Димитров се заговори едва днес, макар справка в Търговския регистър, цитирана от БНТ, да показва, че той е отстранен още миналия понеделник. На трябваше да застане д-р Константин Димов до провеждането на конкурс.

От лечебното заведение разпространиха мотивите за уволнението. А именно проверка на здравното министерство, която показва злоупотреба с обществени поръчки и създалото се „обществено напрежение след провеждането на конкурси за началници на Клиники, уточняват от „Пирогов“.

Още в края на ноември здравният министър проф. Христо Хинков обяви, че най-голямата спешна болница в България е в лошо финансово състояние. Хинков коментира тогава, че одит, извършен в лечебното заведение в периода юни 2022 – юли 2023 г., показвал финансови нарушения в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“. Д-р Валентин Димитров обаче отрече информацията в сигнал, изпратен до председателя на здравната комисия в парламента Костадин Ангелов“.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar