• Полицията издирва Люпчо Палевски – българофоб и проруски лидер на малка партия
  • Подозират, че е избягал в България, но у нас отричат
  • Момичето е похитено в колата на мъж, убит 5 дни по-рано

Шокиращ случай на двойно отвличане и убийство, включително това на младо момиче, смути Северна Македония, след като полицията арестува трима заподозрени и откри простреляни телата на изчезналите.

Жертвите са 14-годишната Ваня Гьорчевска от Скопие и 74-годишният фризьор Панче Жежовски от Велес. На 22 ноември изчезва възрастният мъж, а 5 дни по-късно – на 27 ноември, обявяват за издирване и ученичката. Властите търсят българофоб, проруски лидер на малка партия по случая. Зад инициалите му, разпространени от полицията – Л. П. (Люпчо Палевски), македонските медии разпознаха политическото лице, което се смята, че е избягало заедно с адвоката си през Белград в България. От председател на градската организация на управляващия в момента Социалдемократически съюз (СДМС) Палевски се позиционира като радикален проруски националист и създава политическото движение „Трета“. Всичките 5-има, замесени в убийствата, са членове на формацията.

„Мога да обещая, че аз и институцията ще направим всичко, така че

това чудовище да бъде изправено пред лицето на истината

веднага щом стъпи на наша земя“, увери министърът на вътрешните работи на РСМ Оливер Спасовски.

Доказателствата сочат, че отвличането на момичето е поръчано от собствения ѝ баща. Целта била да изнудва майка ѝ за пари, защото наскоро тя продала апартамент. Самият той е дал информация на похитителите къде и в колко часа да намерят детето. Планът обаче се объркал. Бързо след отвличането излиза информация за изчезването на детето, похитителите се паникьосват и решават да се отърват от Ваня. Убиват я и я заравят.

Двете жертви не се познавали. Между тях няма никаква връзка. 74-годишният мъж е попаднал в схемата, защото дължал около 500 евро на единия от похитителите. Когато го отвлекли, те го убили, заровили и му взели колата. Ситроенът му не е търсен изобщо, тъй като само мъжът е бил обявен за изчезнал. Почти седмица по-късно същият автомобил е заснет от камерите в Скопие.

Ваня пък излязла сама около 7,30 ч сутринта на 27 ноември, за да отиде на училище. Час по-късно е получен сигнал в полицията за нейното изчезване. Тя е била пресрещната още на входа, с вързани ръце е била напъхана в спален чувал, след което е натоварена в колата и откарана извън Скопие.

Същия ден следобед към 15,40 ч полицаите открили горящия ситроен край село Бразда, където Ваня била убита и заровена. Селото се намира едва на 14 км от македонската столица. Вътрешният министър Оливер Спасовски каза, че има доказателства кой и откъде е купил бензина, с който е

запален автомобилът на Панче Жежовски

Полицията прегледала 70 видеозаписа, докато сглоби версията за двамата убити. Още в събота македонските власти обявиха, че 5-има души са заподозрени за убийството. Двама били освободени, защото не ги свързват със случая, но от показанията им била изградена картината на цялата трагедия.

От останалите трима обаче единият бил избягал с адвоката си през Белград в България. Информацията се отнася именно до Люпчо Палевски – по прякор Палчо. Той е соченият от македонската полиция за организатор на отвличането. Издирването му все още продължава. Българското правителство е категорично, че няма данни човек, замесен в двойното убийство, да се укрива на наша територия, нито пък да е обявен за международно издирване.

Адвокатът му Васко Стойков твърди пред „Телма“, че го е откарал в Белград на преглед, тъй като нямал превозно средство. Той му помогнал да напусне страната, но не знаел нищо за двойното убийство.

„Знам само, че трябваше да иде до Белград, защото имаше записан преглед. Аз се върнах в Скопие, а той остана, защото прегледът му беше на следващия ден. Каза, че ако всичко е наред, ще се върне, а ако не е, ще замине за Истанбул. Когато се върнах, полицията правеше обиски“, разказва адвокатът.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar