Руснак получи присъда от 10 дни затвор за това, че написал в снега в московски парк „Нет войне“ (не на войната), съобщи Ройтерс в сряда.

Според съдебното решение инцидентът е станал на 23 ноември, а извършителят – Дмитрий Фьодоров, е бил осъден на следващия ден, след като е бил задържан от полицията. Надписът бил направен на заснежен турникет на входа на ледена парзалка в парка „Горки“ в руската столица.

Полицията решила, че действията на Фьодоров могат да представляват гражданско престъпление по закон срещу дискредитирането на руската армия, приет след началото на войната в Украйна. Според този закон подобно престъпление би трябвало да се накаже с глоба.

Според Ройтерс близо 20 хил. души са били задържани от началото на войната по този закон, по който са образувани над 800 наказателни дела.

Песни, заплахи, извинения: как Русия унижава несъгласните с войната

Фьодоров, който призна в съда, че е написал „Не на войната“ в снега, получи десет дни затвор за неподчинение на полицията и предполагаем отказ да отиде в полицейски участък, нещо, което той отрече.

Той беше глобен с неизвестна сума според съобщения в руските медии, въпреки че този факт не се споменава в съдебните документи, публикувани онлайн.

Рускиня получи 7 години затвор за антивоенни етикети в супермаркет

По-рано този месец съд в Санкт Петербург затвори за седем години художничка, която замени етикети с цени в супермаркет със съобщения, призоваващи за край на войната в Украйна. Присъда, която нейните поддръжници нарекоха позорна подигравка с правосъдието, припомня Ройтерс.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar