[email protected]

Съденото производство по делото за катастрофата край село Загорско, по която обвиняеми са Лютви Местан и Юсеин Ахмед, беше прекратено и върнато на прокуратурата за отстраняване на допуснати на досъдебното производство съществени процесуални нарушения. Това стана по време на разпоредителното заседание в окръжния съд в Кърджали. Според магистратите пропуските на обвинението са довели до ограничаване на процесуалните права на обвиняемите. Определението на съда не е окончателно и подлежи на обжалване пред апелативния съд в Пловдив в 7-дневен срок.

Още в началото на заседанието Лютви Местан и защитникът му поискаха отвод на двамата прокурори с мотив, че са предубедени и пристрастни. Съдът отхвърли искането и заседанието продължи. Последваха искания и от двамата обвиняеми за прекратяване на делото и връщането му в досъдебна фаза. Мотивите на Местан и адвоката му бяха, че са допуснати груби и съществени процесуални нарушения в досъдебното производство. Бившият политик бил подал жалба в Софийската градска прокуратура и по нея имало образувано досъдебно производство.

Мотивът на защитника на втория обвиняем Юсеин Ахмед да поиска прекратяване беше, че клиентът му трябвало да бъде част от делото в две качества – като обвиняем и като пострадал, защото бил ранен при катастрофата, а загиналото бебе е негово дете.

Това е поредният фалстарт на делото за катастрофата, при която на 14 април 2019 година на кръстовището край момчилградското село Загорско се сблъскаха автомобилите на Лютви Местан и Юсеин Ахмед. При инцидента загина 6-месечната дъщеричка на Юсеин Ахмед.

Делото започна през 2020 г. с фалстарт. На разпоредителното заседание през септември съдът го върна на прокуратурата за допуснати съществени процесуални нарушения. В началото на януари 2021 г. обвинителният акт беше внесен отново и делото стартира по същество. След над 25 заседания се пенсионира председателят на съдебния състав. Това стана причина делото да стартира отново тази есен.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar