Прокуратурата следва да започне действия по разследване имало ли е или е нямало полицейско насилие на протеста в четвъртък, макар че е видно че има“, заяви пред „Дневник“ адвокат Петромир Кънчев от инициативата „Правосъдие за всеки“. В четвъртък (16 ноември) той излъчваше близо 3 часа на живо от протеста на футболните фенове и успя да заснеме, както агресията на протестиращите спрямо полицията, така и как униформени удрят с палки хора, които видимо не са направили нищо нередно.

Полицията смята, че е предотвратила с действията си по-голям погром от футболните фенове (видео)

Според адвокат Кънчев полицията е можела да предотврати много от събитията, случили се на протеста в четвъртък вечерта. Той напомни, че на протеста нямаше пропусквателни пунктове, на които хората да се проверяват за забранени предмети и че агитките на отделните футболни клубове бяха събрани на едно място. „Полицаите знаят какво не трябва да правят, но аз смятам, че направиха всичко наобратно“, коментира той.

Три избити зъба, рани по главата и ръката: Мъж разказва за полицейското насилие след протеста

Той посъветва всичко, които са станали обект на полицейско насилие в нощта на протеста, първо да си извадят медицинско удостоверение, а след това да потърсят адвокат. „Истината ще излезе наяве, макар и няколко месеца по-късно. Досега слушахме защитната теза на полицията. Версията на журналистите и пострадалите се чува малко по-късно в съдебната зала“, каза още той.

Момиче на 19 години е пребито от полицаи в градинката на „Свети Седмочисленици“ след протеста

Адвокат Кънчев съобщи, че никой не го е търсил досега, за да разкаже на какво е станал свидетел в четвъртък вечерта и припомни какво точно е видял: „Видяхме агресия спрямо абсолютно всички в заведението. Имаше хора, които държат чаши, които са си поръчали доста преди това. И тях ги биеха и това беше абсолютно ненужно“. Според него трябва да се извърши и проверка на това кой е дал заповедта да се влезе в заведението и да се действа по този начин. Цялото видео на живо на „Правосъдие за всеки“ от протеста на футболните фенове може да гледате тук.
Снимки от сблъсъците на протеста може да видите тук.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar