Трима адвокати на затворения руски опозиционен политик Алексей Навални бяха включени в списъка на лица, които се смятат за „терористи и екстремисти“, съобщи Ройтерс в четвъртък

Вадим Кобзев, Игор Сергунин и Алексей Липцер бяха арестувани на 13 октомври по подозрение в принадлежност към „екстремистка група“.

Федералната служба за финансов мониторинг, която отговаря за борбата с прането на пари и финансирането на тероризма и може да замрази банковите сметки на лицата в списъка, който съдържа 13 612 души и 547 организации.

„Те имат деца – Кобзев има три деца, как майките им да ги издържат? Замесените в това възмездие трябва да горят в ада“, написа помощникът на Навални Любов Собол в социалната платформа X.

Поддръжниците на Навални смятат, че адвокатите са били задържани, за да се засили изолацията на политика в затвора, където той излежава присъди общо за над 30 години.

Двама от другите адвокати на Навални – Александър Федулов и Олга Михайлова, избягаха от Русия от страх да не бъдат арестувани.

Кобзев, Сергунин и Липцер не са осъждани за престъпления. В момента те са задържани в ареста до 13 декември с предварителна мярка преди началото на процеса срещу тях.

Самият Навални беше осъден през август по нови обвинения, свързани с предполагаемите екстремистка дейност и осъден на още 19 години, които бяха прибавени към присъдата от 11 и половина години, които вече излежава. Той отхвърля всички обвинения като политически мотивирани и предназначени да заглушат критиките си към Кремъл.

Защитата на протестиращи и опозиционни фигури е свързана със значителни рискове във военновременна Русия, където дори ученици и пенсионери са наказвани за несъгласие с войната, пише Ройтерс.

Някои адвокати са преследвани за това, че са говорили срещу инвазията в Украйна. Десетки са лишени от лицензи за работа.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar