Прокуратурата е образувала досъдебно производство за престъпление по служба и проверява как бившият главен прокурор Иван Гешев е използвал базите на прокуратурата.

В разгара на сътресенията в прокуратурата след взрива до автомобил от кортежа на Иван Гешев, тогавашният му заместник и настоящ и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов изнесе данни, че Гешев ползва държавна база на прокуратурата в курорта Боровец, известна като Регентска вила, като лична.

Тогава Сарафов определи сградата като емблематична от историята на България, като посочи, че в нея са били снимани сцени от филма „Тютюн“. Тя е собственост на прокуратурата и почивна база за всички прокурори, обяви на пресконференция през май Сарафов.

Докато Гешев беше главен прокурор, базата в Боровец не е ползвана за почивка

Тогава той призова медиите да отидат да погледнат вътре, където по думите му по всяка вероятност ще може да бъде видян и прословутият мултитемпературен охладител за вино. Това е специален уред, ползван от сомелиери или заведения, и беше част от поръчка за оборудване за предишния държавен имот, в който Гешев живееше в резиденция „Бояна“ в периода 2020 – 2021 г. С персонала на почивната база, назначен на работа със заплащане от прокуратурата, главният прокурор се разпореждал като с негови „слуги и прислуга“, обяви Сарафов през пролетта и сезира прокуратурата да направи проверка за това как са били използвани държавните ресурси от вече бившия главен прокурор.

„Нито той, нито който и да било друг притежава нотариален акт за прокуратурата“, подчерта тогава Сарафов.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar