Дупка в закона е позволила на „Лукойл Нефтохим“ да изнася от България горива, произведени от руски петрол ѝ така да допринесе за 1 милиард евро приходи в хазната на Русия. Това става ясно от съвместен доклад на „Глобъл Уитнес“, Центъра за изследване на демокрацията и Центъра за изследване на енергията и чистия въздух, публикуван в „Политико“.

„Лукойл“ се възползва от пробойна в текста на дерогацията, който казва, че компанията може да изнася горива, произведени от руски петрол, когато се застрашава екологичната сигурност на региона. Такива рискове ние не сме наблюдавали“, разказа пред журналисти Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията. Той обясни, че компанията съхранява по-голяма част от горивата си в други страни, затова и заключението е, че се е ползвала от тази клауза, за да избегне санкции.

„Българската държава е задължена 6 месеца след влизане на дерогацията да представи подробен отчет на ЕК за прилагането ѝ. По наша информация ЕК не е получила подобен анализ“, посочи той.

„Това е една от темите, която обсъждахме с г-жа Кьовеши. Има директива, която изисква всяка държава членка да създаде координационен механизъм, който да следи за това дали се нарушават санкциите. Когато влязохме в правителството, се оказа, че няма движение в тази посока“, обясни пък премиерът Николай Денков. Той обяви, че работата по механизма е започнала преди месец. А вчера европейският главен прокурор Лаура Кьовеши му препоръчала страната ни да въведе и законови наказания за подобен тип нарушения на санкциите.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar