Върховният съд на Румъния е приел касационна жалба на Националната дирекция за борба с корупцията (DNA) по повод прекратено поради давност съдебно дело срещу бившия министър на туризма и регионалното развитие Елена Удря и дъщерята на бившия държавен глава Йоана Бъсеску за незаконно финансиране на предизборната кампания на Траян Бъсеску през 2009 г., предаде агенция Аджерпрес.

Съдът ще разгледа жалбата по същество на 22 ноември.

С касационната жалба антикорупционната прокуратура опитва да постигне анулиране на решение на Върховния съд от 11 юли, когато съдиите разпоредиха прекратяване на делото срещу Елена Удря и Йоана Бъсеску поради давност. По това дело Елена Удря бе осъдена на първа инстанция на 8 години затвор, а Йоана Бъсеску – на пет години.

Тогава бяха анулирани и други присъди по същото дело – на Георге Настасия (бивш генерален секретар в министерството на развитието) – 6 години; на Виктор Тархон (бивш председател на Окръжния съвет на Тулча) – 4 години условно; на Йоан Силвиу Вагнер (генерален директор на компанията „Ойл Терминал“) – 3 години условно, припомня Аджерпрес.

Националната дирекция за борба с корупцията използва извънреден път – касационна жалба, за атакуване на решението за прекратяване на делото срещу Елена Удря и Йоана Бъсеску, припомня агенцията. Прокурорите се позоваха на решение на Съда на ЕС, което дава възможност на румънските съдии да не прилагат две решения на Конституционния съд и едно решение на Върховния съд относно прекратяване на дела по давност, ако с това се нарушава правото на ЕС, предаде БТА.

В правния свят в Румъния съществуват множество интерпретации във връзка с прилагането на решението на Съда на ЕС, отбелязва Аджерпрес. Съдилищата в Румъния очакват Върховният касационен съд да даде тълкувание във връзка с прилагането на решението на Съда на ЕС.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar