Вицепремиерът Валери Симеонов продължи настъплението си срещу хазартния бизнес с нова идея. Вчера той обяви, че ще предложи облагане на игрите на късмета с 20% ДДС. Преди дни група депутати от НФСБ внесоха проект за промени в два закона – за хазарта и за радиото и телевизията, които предвиждат ограничаване на продажбата и на рекламите на лотарийни игри с талончета за търкане. Предложенията на патриотите намериха – поне на думи – подкрепа в Народното събрание. А хазартният бизнес светкавично организира кампания в своя защита, обяснявайки колко е важно за българина да харчи парите си за лотарии и други игри, които му давали надежда, че може да удари голямата печалба. По повод призивите към народа да спаси националната лотария, Симеонов саркастично коментира, че това му звучи като стадо акули, които призовават да не се посяга върху мечтите на младите рибки.

„Тази демонстративна кампания, въпреки че я очаквахме, преминава границата. Така че – каквото повикало, такова се обадило. Сега ще поискаме и налагането на съответните данъци за хазарта“, коментира в сряда вицепремиерът пред журналисти в парламента. Той уточни, че предложението за ДДС тепърва ще бъде оформено и ще бъде внесено за обсъждане в парламентарните комисии заедно с другите промени за хазарта. Засега не е ясно каква подкрепа ще срещне новата идея на Симеонов.

За въвеждане на ДДС за различните залагания и игри на щастието у нас се говори от много години, но досега нито едно управление не е успяло да надделее над хазартното лоби и да прокара такива промени. Нещо повече, в България доходите на късметлиите от хазарт изобщо не се облагат и дори не е необходимо да се описват в данъчните декларации. А организаторите на такива забавления плащат единствено 15% такса. Те са в много по-изгодно положение спрямо държавния Български спортен тотализатор, който трябва да заделя от печалбата си, за да финансира родния спорт, обясни Валери Симеонов. „След като законът е така ограничителен за държавното тото, не виждам причина да не се въведе и ДДС, така че долу-горе да се поизравнят“, заяви Симеонов. И допълни, че той и депутатите му са готови да подкрепят всяко предложение за допълнително облагане на хазартните игри.

Освен със своите депутати вицепремиерът, който е съпредседател на „Обединени патриоти“, засега разполага с подкрепата на ГЕРБ и БСП за вече внесените промени в Закона за хазарта, които предвиждат билети и талони за търкане да се продават само в игрални зали и казина, а рекламите по телевизията да бъдат ограничени. Вчера Симеонов се срещна и с лидера на „Воля“ Веселин Марешки. Варненският бизнесмен обаче отказа да подкрепи рестрикциите за хазарта. Аргументът на Марешки бе повече от странен – имало по-вредни неща за хората, например нездравословните храни. „Българинът не е дебилен, а работа на семейството, най-вече на училищата, е да образоват и възпитават кое е добро и кое е лошо. Всеки сам може да вземе решение как да си харчи парите“, заяви Марешки, който очевидно ще заеме страната на хазартните босове при гласуването в Народното събрание.

„Съпротивата беше очаквана“, коментира вицепремиерът Симеонов острата реакция срещу законодателните му предложения от страна на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), Българския футболен съюз (БФС) и големите футболни отбори в страната. Според него ГЕРБ и БСП би трябвало да са очаквали това да се случи. „Би трябвало да са я поставили предварително в разчетите и след като категорично казаха, че ще подкрепят Закона за хазарта, очаквам това да стане“, каза той. И заяви, че „такава широка подкрепа към внесен законопроект, досега не съм получавал“.

ОТ БРЮКСЕЛ

В началото на годината Еврокомисията предложи нови правила за ДДС. Едно от предложенията е хазартът, заедно с цигарите, алкохола и оръжията, да бъде включен в нарочен списък на стоки, които задължително се облагат с ДДС и за които да не могат да се прилагат намалени ставки.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar