Министърът на правосъдието Атанас Славов проведе среща с европейския прокурор Теодора Георгиева, като двамата обсъдиха стъпките за по-ефективната дейност на европейските делегирани прокурори.

В хода на разговора бяха засегнати предстоящи законодателни промени, които да синхронизират българското законодателство с това на останалите държави в ЕС. Целта е да се създадат условия за по-успешно разследване на трансграничните престъпления.

Друга тема бяха бъдещи промени в Закона за административните нарушения и наказания, които да разширят видовете административно-наказателни санкции за юридическите лица, облагодетелствали се от престъпления. Предвижда се да се въведат освен имуществени санкции, така и неимуществени. Обсъдена бе и възможността за предвиждане на състав за престъпления за митническа измама при определени хипотези.

Министър Славов и прокурор Георгиева разговаряха и за състоянието на сградата, в която трябва да бъдат настанени европейските делегирани прокурори. Преди година правителството предостави сградата на ул. „Г.С. Раковски“ №134 на Висшия съдебен съвет (ВСС) за нуждите на Европейската прокуратура. Все още обаче те не могат да се нанесат, тъй като ремонтът не е завършил.

„Европейските делегирани прокурори трябва да получат нормални условия за работа – както от битов характер, така и като законодателни текстове, за да се почувства резултатът от тяхната дейност. Все още редица закони, които касаят злоупотребата със средства на европейските граждани, не хармонизират със законите и практиките в останалите държави и това възпрепятства ефективното разследване на престъпленията“, заяви министър Славов след срещата.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar