Софийският апелативен съд пусна от ареста председателя на Селскостопанската академия инж. Мартин Банов. Той излиза на свобода без каквото и да е мярка за неотклонение. Според магистратите за него не може да се направи обосновано предположение, че е участвал в престъплението, в което е обвинен, предава БТА.

Зам.-директорът на Института по почвознание, агротехнологии и защита на растенията Венета Кръстева остава с парична гаранция 40 000 лева. Според съда има обосновано предположение за нейно участие в престъпление от общ характер, подкрепено от достатъчно данни, събрани в хода на предварителното производство, добавя агенцията.
Председателят на Селскостопанската академия инж. Мартин Банов и Кръстева казаха пред съда, че не са участвали в извършването на престъпление.

Банов и Кръстева са обвинени, че незаконосъобразно понижавали категорията на земеделски земи. Те бяха задържани преди дни по време на акция в София, Сливен, Стара Загора, Бяла, Кърджали, Момчилград и Хасково.
Според прокуратурата през юни миналата година двамата обвиняеми са извършили длъжностни престъпления, като по този начин била набавена и имотна облага. Длъжностните нарушения се състоят в незаконосъобразно понижаване на категорията на земеделски земи, за да се даде възможност на трети лица да изградят соларни инсталации на нея.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar