Държавното обвинение внесе повече яснота и за неправомерно предоставяне на български документи за самоличност на чужди граждани. Делото за златните паспорти е било образувано още от Специализираната наказателна прокуратура по сигнал на народен представител от ДПС.

Заместник градският прокурор Христо Кръстев уточни, че са извършени четири претърсвания и изземвания на множество документи във връзка с посредничество за придобиване на статут за пребиваване на територията на България чрез фиктивни преписки. Разследването по делото за така наречените „златни паспорти“ продължава, събрани са нови доказателства.

Няма задържани по случая. Обвиняем продължава да бъде бившият шеф на агенцията за инвестициите Стамен Янев заради схемата със „златните паспорт“. Той в момента е член на Надзора на Българската банка за развитие.

Прокуратурата даде информация и за образувано досъдебно производство за общи длъжностни престъпления, евентуално извършени от служители в Института по почвознание, агротехнологии и защита на растенията (Венета Кръстева) и в Селскостопанската академия (инж. Мартин Банов). Двамата са обвинени, че незаконосъобразно понижавали категорията на земеделски земи. Те бяха задържани преди дни по време на акция в София, Сливен, Стара Загора, Бяла, Кърджали, Момчилград и Хасково.

Говорителят на прокуратурата и заместник градски прокурор Христо Кръстев уточни, че на двамата обвиняеми са наложени мерки за неотклонение „парични гаранции“ съответно за 30 и 40 000 лв. Длъжностните нарушения се състоят в незаконосъобразно понижаване на категорията на земеделски земи, за да се даде възможност на трети лица да изградят соларни инсталации на нея.

Разследването продължава за искане и получаване на подкупи.

Сигналът е получен в прокуратурата от КПКОНПИ. Земеделският министър Кирил Вътев не е подавал сигнали по случая.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar