Националният съвет за тристранно сътрудничество не одобри проект на Закон за допълнение на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, внесен от министъра на финансите Асен Василев. Законът предвижда въвеждане на финансов стимул за лицата, които подават информация, която да съдържаща факти и обстоятелства, които досега не са известни на органите по приходи и това да доведе до събиране на допълнителни задължения за данъци и лихви. За лицата, които подадат такива сигнали се предвиждат възнаграждения от 10% по така наречената система „донос-бонус“.

Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) не подкрепят системата „донос-бонус“ и финансовият стимул затова с аргумент, че мярката не е приложима у нас. Мярката ще се използва за реваншизъм и инструмент за нелоялна конкуренция, според АИКБ. Българска стопанска камара (БСК), Българска търговско промишлена палата (БТПП) и Конфедерацията на индустриалците и работодателите в България (КРИБ) същи не подкрепят въвеждането на „донос-бонус“. Съюзът за стопанска инициатива (ССИ) обаче се обяви в подкрепа на мярката, заложена в ДОПК.

Синдикалните организации – КНСБ и КТ „Подкрепа“ също не подкрепиха предложената система от изпълнителната власт за стимулиране на подаващите сигнали за данъчни престъпления.

Работодатели и синдикати разгледаха, но не се разбраха и за последния данъчен закон по време на заседанието на Тристранката – проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за данък върху доходите на физическите лица, внесен от министъра на финансите. Законът предвижда хората, които работят на граждански договор, да трябва да плащат осигуровки като тези на трудов, но няма да имат същите права. В закона се предвижда още наетите по граждански договори вече да бъдат задължително осигурени не само във фонд „Пенсии“, както досега, но и за болест, майчинство, безработица и трудова злополука.

Представители както на работодателските, така и на синдикалните организации обаче са против идеята гражданските договори да се облагат като трудовите. Според тях има риск за преминаване към сивия сектор, което ще нанесе още по-големи щети на приходите от осигурителната и данъчната система.

Министърът на финансите Асен Василев защити данъчните закони на Министерство на финансите. Той открои системата донос-бонус като силен инструмент да откриване на данъчни престъпления. В момента НАП е задръстен от такива сигнали дори все още като няма такава система – една фирма да подава доноси срещу друга фирма, посочи още Василев. Той определи другите предложения за промени в данъчните закони като нормални и без драматизъм.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar