[email protected]

Прокурорът поиска да бъде задържан в ареста

46-годишният Радостин Русев, обвинен, че пробвал да подкупи полицаи край с 50 лв., за да не го глобят, че ползва телефона си, докато кара, не се яви пред Окръжния съд в Пловдив. Днес трябваше да тръгне делото срещу него, но нито шофьорът, нито адвокатката Дарина Хаджиева му бяха в залата. От защитничката е пристигнала молба, в която тя обяснява, че е служебно ангажирана в Бургас и не може да присъства. Русев пък заявил, че няма да дойде заради нейното отсъствие.

„Моля да не давате ход на делото, най-малкото защото не могат да бъдат решени въпросите, свързани с провеждането на разпоредителното заседание. Друг е въпросът дали неявяването им е по уважителни причини“, заяви прокурор Костадин Паскалев. Той посочи, че другото дело на адвокатката на Русев е в Районен, а това – в Окръжен съд. Освен това часът на делото в Пловдив е по-ранен. За подсъдимия каза, че тъй като му е повдигнато обвинение за тежко умишлено престъпление, присъствието му в залата е задължително. „Моля съдът да наложи глоба на адвокат Хаджиева и да измени мярката за неотклонение на Русев в по-тежка – задържане под стража“, заяви прокурорът.

Въпреки доводите, съдия Веселина Семкова прецени, че наказанията не са необходими. Тя уточни, че защитничката е получила призовка за делото в Бургас 10 дни преди за това на Радостин Русев. „По принцип са налице основания за санкционирането на самия подсъдим. Но очевидно той държи на защитата на адвокат Хаджиева и ако се беше явил днес, това щеше да доведе до същия резултат“, каза съдия Семкова. Тя насрочи следващото заседание за 31 октомври, като добави, че ако тогава Русев не дойде, мярката му за неотклонение може да бъде променена.

Радостин Русев е бил задържан на 22 май. Той карал бус по автомагистрала „Тракия“, когато в района на Белозем полицаи го видели да говори по телефона без да има необходимото устройство. Униформените му подали сигнал да спре. Според обвинението, щом разбрал, че ще му пишат акт, той им подал банкнота от 50 лв. заедно с документите си.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar