Европейският съюз разшири обхвата на технологичните компании, които трябва да премахват незаконно съдържание от своите платформи или рискуват да бъдат изправени пред сериозни правни санкции.

След атаката на войнстващата ислямистка групировка „Хамас“ срещу Израел и ответните въздушни удари на Израел в палестинския анклав Газа, в социалните медии имаше скок на дезинформация, свързана с конфликта, включително подправени изображения и видеоклипове с погрешни етикети, заедно с изображения на насилие.

Във вторник шефът на индустрията на ЕС Тиери Бретон каза на Илон Мъск да ограничи дезинформацията в платформата си X, като предупреди, че тя се използва за разпространение на незаконно съдържание и невярна информация след неотдавнашното насилие в Близкия изток.

Бретон отправи подобно предупреждение към изпълнителния директор на „Мета“ Марк Зукърбърг в сряда, призовавайки компанията да гарантира стриктно спазване на европейското законодателство. В писмата си до Мъск и Зукърбърг Бретон каза, че техните компании имат 24 часа, за да информират ЕС как спират вредното съдържание на платформите си.

Как се декодират манипулации от изкуствен и естествен интелект

Сега Европейската комисия, изпълнителната власт на ЕС, се опита да напомни на всички социални платформи, че са задължени по закон да предотвратяват разпространението на вредно съдържание, свързано с „Хамас“.

„Съдържанието, циркулиращо онлайн, което може да бъде свързано с „Хамас“, се квалифицира като терористично съдържание, е незаконно и трябва да бъде премахнато както съгласно Закон за цифровите услуги, така и съгласно Регламента за TCO (терористично съдържание онлайн),“ каза говорител на Комисията пред „Ройтерс“. „Комисията ще прилага изцяло закона и ще наблюдава пълното прилагане на TCO. Комисията призовава онлайн платформите да спазват изцяло правилата на закона.

Наскоро внедреният Закон за цифровите услуги изисква големи онлайн платформи, включително Х и „Фейсбук“ на „Мета“, да премахват незаконно съдържание и да предприемат мерки за справяне с рисковете за обществената сигурност и гражданския дискурс.

Всяка фирма, за която се установи, че нарушава закона, е изправена пред глоба в размер на до 6% от глобалния оборот, а повторните нарушители дори могат да получат пълна забрана да работят в Европа. Не е ясно дали Бретон е изпращал подобни съобщения до други социални медийни компании, определени съгласно закона.

Въздържайте се от пътуване до Израел, препоръча външното министерство

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar