27-годишният българин Иван Димитров, който през юни изчегърта името си с ключ по стена на Колизея, искал да си плати глобата, но не му давали банковата сметка за това. Според италианските медии на туриста, който се прочу в цял свят, след като беше публикувано видео как изписва името си и това на английската си приятелка Хейли, била присъдена глоба от 965 евро. Българинът имал намерение да си плати, но въпреки настояванията и до днес още не са му посочили IBAN кода на администрацията на монумента , съобщава в. „Месаджеро“.

Иван изразил желание да обезщети управата на музея за стореното от него на Колизея. Така можел да поиска условно отлагане на присъдата. Прокурорът по делото Никола Майорано дал съгласието си. В експертизата на арх. Барбара Надзаро от 27 юни пишело, че са необходими два дни работа за заличаване на щетите от страна на опитен реставратор , както и наемане на необходимата апаратура и купуване на материали. Всичко това щяло да излезе 965 евро плюс ДДС. Глобата с тази сума била изпратена по необходимия ред на българина, който живее в Бристол. Три месеца след това и въпреки настояванията на адвокатите на Димитров, още не бил изпратен номерът на банковата сметка, където той да преведе парите.

Защитниците на българина благодарили на прокурора за „чувството за мярка“ при налагането на наказанието, но за жалост и те, и магистратът, трябвало да се борят с бавната бюрокрация на публичната администрация , „достойна за централноафриканска страна от 80-те години“. Дори полицията на голямата римска община била натоварена от прокуратурата със задачата да се сдобие с банковата сметка на администрацията на Колизея, но и тя не успяла, пише „Кориере дела сера“. От управата на паметника отговорили, че през следващата седмица ще се задействат това най-после да стане.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar