[email protected]

Месеци наред не могат да го открият

Съдебният процес срещу египтянина Абделсалам Зард, обвинен за катастрофа със загинал и двама пострадали, ще тръгне в негово отсъствие. След като с месеци национално издирване не може да установи местонахождението му, Окръжният съд в Пловдив реши най-после да даде ход на делото.

Фаталният инцидент стана на 21 юни 2021 г. на автомагистрала „Тракия“ в землището на село Войводиново. Според прокуратурата Зард превозвал нелегални мигранти. Карал без книжка и под въздействието на наркотици. Един от пострадалите – Али Мухамад Ал Мулхем, който тогава бил на 12, получил тежка черепно-мозъчна травма, а Саид Мухамед бил с наранявания по главата, счупване на рамото и таза.

През декември м.г. Абделсалам Зард е бил прибран в дома за временно настаняване на чужденци в Бусманци, защото бил хванат без документи. Служебната му защитничка адвокат Анелия Райчева посочи, че египтянинът е влязъл в страната с фалшива лична карта. Това е причината да не се появи на съдебното заседание от 5 април.

Зард е бил уведомен за опита за старт на процеса, след това обаче спрял да се обажда на адвокатката си. Египтянинът няма телефон и ползвал устройствата на други чужденци. Преди второто неуспешно заседание, на 17 май, в Окръжния съд пристигна писмо от кмета на Бусманци, според което каналджията не се намира на територията на заведението и е в неизвестност.

В предишно заседание прокурор Костадин Паскалев настоя съдът да поиска информация от дирекция „Миграция“, сектор „Български документи за самоличност“ и „Гранична полиция“ за подсъдимия и двамата пострадали.

„Стана ясно, че подсъдимият не е намерен на адреса си и го е променил без да уведоми съда. Проведено е щателно издирване на лицето. Предлагам да бъде даден ход на делото без присъствието на подсъдимия. По отношение на пострадалите – от няколко заседания съдът положи всички усилия за тяхното установяване. Справка показва, че са напуснали страната“, обясни на 4 октомври прокурор Паскалев. Адвокат Анелия Райчева също се съгласи, че е време процесът да започне.

След съвещание съдия Славка Димитрова насрочи следващото съдебно заседание за 2 ноември. Тогава ще бъдат разпитани и свидетели от инцидента, включително част от превозваните мигранти.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar