В Агенцията по вписванията има нотариален акт за собствеността на Руската църква в София, са съобщили от агенцията за БТА.

Междувременно от Министерството на правосъдието информираха, че в нотариалния акт не е описано да са представени документи и доказателства по отношение на строителството и правоприемството между Руското царско дипломатическо агентство и посолството на Русия.

От правосъдното министерство потвърждават, че след извършена проверка в Службата по вписванията в София е било установено, че нотариалният акт е вписан на 23 юли 1997 г. и той е за собственост върху недвижим имот, придобит по дарение на земята, строителство на църквата и правоприемство от Руското царско дипломатическо агентство на руското посолство.

Сградата на Руската църква е собственост на Русия, смята игуменът на Църногорския манастир

От съдържанието на нотариалния акт е видно, пише правосъдното ведомство, че той е съставен по молба на посланика на Русия въз основа на крепостен акт от 7 ноември 1898 г.

Крепостният акт (актове, издавани в периода между 1887 и 1910 г.) обаче не е публично достъпен, не се съхранявал и в архивите на Агенцията по вписванията, тъй като съгласно законодателството след изтичане на срок от 100 години регистрите за гражданско и имотно състояние подлежат на предаване и държавно съхранение в отдел „Териториален архив’ – София, уточняват от Министерството на правосъдието.

Патриарх Неофит назначи свещеници в Руската църква

„Установяването на собствеността върху руската църква изисква задълбочена проверка, анализ на нормативна уредба и документи, находящи се и извън Агенция по вписванията (в Държавния архив, Столичната община и др.)“, посочват от Министерството на правосъдието и допълват, че в този смисъл въпросът за собствеността ѝ не е в компетенцията им.

Храмът остана без свещеници и беше заключен, след като по искане на Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) предстоятелят на църквата архимандрит Васиан (Змеев) и още двама беларуски свещеници бяха експулсирани от България „заради действия, които не съответстват на статута им в България“. Вчера патриарх Неофит, който е и Софийски митрополит, назначи свещеници от София, които ще поемат обгрижването на храма „Св. Николай Чудотворец“.

По-рано днес игуменът на Църногорския манастир Никанор заяви пред „Нова телевизия“, че собствеността на сградата е на Руската федерация и руското посолство.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar