Адвокатите на обвиняемите за източването на здравната каса в Пловдив посочиха разминавания между твърденията на прокуратурата и действията й по случая.

Преди дни по този случай бяха шумно задържани директор в регионалната каса и негов подчинен, фармацевт и социално слаб. Според прокуратурата те са създали схема, по която са източили над 1 млн.лв. от програмата за скъпоструващо безинтерфероново лечение на хепатит С.

В крайна сметка в ареста са останали само двамата държавни служители. Аптекарят, за когото прокуратурата твърди, че е инициатор на схемата, е бил пуснат срещу 20 000 лв. гаранция. Социално слабият също е пуснат срещу 3000 лв., независимо че на негово име са били регистрирани всички фантомни виртуални аптеки, през които се източвали парите.

Адвокатите на задържаните попитаха защо след като обвиненията са еднакво тежки и за четиримата, в ареста са оставени само двама от тях. Защитата твърди, че на практика обвинението не разполага с доказателства за тежките обвинения за документна измама и подкуп в особено големи размери.

При ареста на служителите от касата бе обявено, че е открит 50 000 лв. подкуп. По време на делото за мярката за неотклонение сумата стана 90 000 лв. За разлика от случая „Иванчева“, за който обвинителите твърдяха, че било задължително парите да се опишат банкнота по банкнота пред обвиняемите, в Пловдив нещата не се случиха така. Там парите не са описани една по една. Обяснението е, че банкнотите били със същите серийни номера като тези, преведени от банката на аптеката фантом.

„В делото не се споменава сумата от 1.1 млн. лв. Има обвинения за източени 178 000 лв. чрез документна измама и получаване на подкуп в размер на 47 000 лв.“, обясниха адвокатите.

„Никъде няма подпис на клиента ми. Длъжността му не е била такава, не е имал достъп до информация за пациенти и протоколи, за да може да я предава на някой друг“, категоричен е например адвокатът на шефа на дирекция.

Според защитата не било възможно служителите от здравната каса в Пловдив да са източили толкова голяма сума.

ПРОВЕРКА

Вече се появиха съмнения, че ако има такава схема в Пловдив, вероятно я има и на много други места. Здравната каса обяви, че проверява лечението на хепатит С в цялата страна. Причината била сигнал на една от фармацевтичните компании от април, че внесените от нея опаковки са по-малко от платените от фонда на аптеките. Заради сигнала касата е разпоредила проверка на всички терапии за хепатит С, обяви „Медиапул“, като се позова на НЗОК.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar