Съпредседателят на „Демократична България“ ген. Атанас Атанасов поиска оставката на председателя на Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) Пламен Тончев, защото „тази служба през своя председател е тежко политизирана, заема политически позиции“.

Атанасов заяви това пред бТВ в контекста на нападките на ДАНС срещу съпредседателя на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков по повод критиките му към българските служби, че не са реагирали адекватно в случая с предстоятеля на Руската църква у нас, който бе изгонен първо от Скопие, а после и от София.

ДАНС много добре е знаела, че предстоятелят е обслужвал руското разузнаване в София, но пет години „тук го прикриват или се правят, че не го виждат“, коментира Атанасов, критикувайки българската контраразузнавателна служба.

“ Председателят на ДАНС се изказва за втори път политически. Един от принципите, по който трябва да функционира ДАНС, и това го пише в закона, е с политически неутралитет. Никой от тази служба няма право да взема политическа позиция, камо ли пък публично да го прави. Това е абсолютно недопустимо“, заяви Атанасов, който изключи възможността той да оглави ДАНС, защото е политическа личност.

Преди дни Атанасов подаде оставка като председател на парламентарната комисия за контрол на службите, след като предложената от него реформа на службите и сливането на цивилното и военното разузнаване беше отхвърлена от участващата в управлението ГЕРБ, както и от ДПС, макар Делян Пеевски първоначално да се изказа в подкрепа на идеята.

Сега той допусна възможността да се върне на поста, ако се появят гаранции, че предлаганите от него промени в службите ще доведат до конкретен резултат.

„Държавните служители, било то председатели на агенция, не би трябвало да си позволяват политически оценки и атаки“, коментира по-късно министърът на отбраната Тодор Тагарев.

В същото време той посочи, че нито една служба няма пълна информация по даден случай и по тази причина България е част от НАТО и обменя информация със съюзниците.

„Появи се информация от 2012 г., когато е дискутирана ролята на Руската църква в София и какви неща се случват там. Свещеникът действа от 2018 г. и ДАНС не са взели навременни действия“, каза той. „Ако ДАНС са знаели предварително, трябвало е да вземат мерки“, заяви министърът на отбраната .

Той допълни, че няма наблюдения през годините какво се е случвало там и отбуляза, че Атанасов има много по-задълбочени наблюдения върху работата на службите.

В същото време Тагарев не се съгласи с идеята за сливане на службите, което се предлага от представителя на „Продължаваме промяната – Демократична |България.

„Винаги има възможност служителите да бъдат усъвършенствани. Сливане на две организации без предварителен анализ не е приемливо“, посочи министърът на отбраната.

„Конкретно за военното разузнаване, един министър на отбраната работи непрекъснато с ръководството на Служба военно разузнаване. Ние имаме оперативни функции и в мирно време. Не си представям как този тип дейност ще бъде изведена извън МО и аз ще мога да работя с тях в реално време, защото един министър взима решения за използване на сила. А това са много тежки решения и трябва да има пълната информация, а тя идва не само от разузнаването и от военните структури“, обясни Тагарев.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar