Българската адвокатура и Висшият адвокатски съвет да подкрепят предложението, внесено в Народното събрание, Велико Търново да бъде вписано в Конституцията като историческа и духовна столица на България. Това решение бе взето на националната конференция „Независимостта като ценност“ в старата столица.

Призивът за това бе направен на форума на адвокатурата от кмета Даниел Панов и конституционния съдия чл. кор. проф. д.ю.н. Атанас Семов.

По време на приветствието си кметът апелира Висшият адвокатски съвет със своята експертиза и авторитет да подкрепи вписването на Велико Търново в основния закон. Той припомни, че през 2019 г. 44-ото Народно събрание единодушно прие решението на Инициативния комитет, съставен от общественици, историци и родолюбци, и председателстван от адвокат Йордан Цветанов, Велико Търново да бъде признат за историческа и духовна столица на България. Сега е време за надграждането на това решение в законово признат статут с конкретно съдържание, посочи Панов.

„Призовавам ви да оползотворим тази сила в една българополезна посока и националната конференция да подкрепи предложението в Конституцията изрично да бъде записано, че Велико Търново е историческа и духовна столица. Това ще бъде стойностен акт на държавническа мъдрост от страна на адвокатурата, посочи проф. Семов.

Днес българското общество зависи изцяло от нашите задружни сили, за да бъдем пълноценна правова държава, с работещо разделение на властите, допълни конституционният съдия.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar