България очаква от Венецианската комисия бърза оценка за внесените в Народното събрание промени в Конституцията, която трябва да бъде изпратена в София до началото на октомври. Това стана ясно след разговора между премиера Николай Денков и представители на комисията в четвъртък.

Очаква се конституционните промени да бъдат гласувани на първо четене през втората седмица на октомври.

Европейската комисия за демокрация чрез право, която е по-известна като Венецианската комисия, е най-авторитетният консултативен орган по конституционно право в Европа. Институцията е конституирана към Съвета на Европа, като в нея работят едни от най-авторитетните юристи в Европа.

Венецианската комисия консултира България в продължение на повече от 10 години за необходимата реформа в прокуратурата, но до пролетта на тази година българският парламент отказваше да приеме необходимите поправки.

Реформата бе отпушена едва в рамките на 49-тото Народно събрание с приемането на реформаторския пакет, разработен от екипа на бившите правосъдни министри Надежда Йорданова и Крум Зарков. След това ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС стигнаха до съгласие да внесат общ проект за промени в конституцията, които да продължат реформата.

Подобни големи проекти традиционно се консултират с Венецианската комисия.

Денков е посочил, че от особено значение за България са подготвяните промени в структурата в състава на Висшия съдебен съвет и на Инспектората към него. Те са в отговор на препоръки на Европейската комисия от последния мониторингов доклад и са изискване на Нидерландия за приемането на България в Шенгенското пространство.

„С промените в Конституцията се цели да се намали политическото влияние в съдебната ни система“, е подчертал Денков по време на срещата си с членовете на Венецианската комисия.

Той изтъкна още, че гражданите нямат доверие в българското правораздаване заради бавното правосъдие и липсата на осъдителни присъди за корупция и злоупотреба с власт.

По време на срещата представителите на Венецианската комисия са проявили интерес към подготвяната реформа в статута на служебното правителство, възможностите за негово назначаване и правомощията му, съобщава Министерският съвет..

Европейската комисия за демокрация чрез право предоставя юридически съвети на държавите членки на СЕ по законопроекти или влезли в сила закони в областите на демократични институции и основни права, конституционно право и съдебна система, избори, референдуми и политически партии.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar