Председателят на американския Конгрес Кевин Маккарти обяви, че е наредил няколко комисии да започнат формално разследване за евентуално отстраняване от поста на президента Джо Байдън.

„Разследването ще бъде насочено към обвинения в злоупотреба с власт, възпрепятстване и корупция“, заяви републиканецът Кевин Маккарти, който е избран в Конгреса от щата Калифорния. На пресконференция той заяви, че разследването за импийчмънт срещу Байдън е „логичната следваща стъпка“ на досегашните разследванията, водени от Републиканската партия, които продължават от месеци.

Досега обаче не бяха открити конкретни доказателства за неправомерно поведение от страна на президента Байдън, въпреки че разследванията хвърлиха повече светлина върху бизнес сделките на сина му Хънтър Байдън, които според републиканците са съмнителни, и те поискаха да разследват знаел ли е президентът за дейностите на наследника си. Ходът на Маккарти идва на фона на нарастващ натиск от страна на консерваторите разследването да продължи.

Говорителят на Белия дом Иън Самс нарече случващото се „екстремна политика в най-лошия ѝ вид“.

Започването на разследване за импийчмънт също е вероятно да раздели законодателите на Републиканската партия на Капитолийския хълм, тъй като някои републиканци – дори сред критиците на Байдън и неговата администрация – заявиха публично, че смятат, че провеждането на подобно разследване е лоша идея, защото може да има обратен ефект и да засили подкрепата за Байдън.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar