Водещата програма на ЕС за прекратяване на насилието над жени и момичета в световен мащаб засега показва ограничени резултати.

Това сочат резултати от доклад на Европейската сметна палата.

Накратко одиторите регистрират, че почти една трета от средствата в размер на 500 млн. евро, отпуснати от ЕС за инициативата Spotlight, са били използвани за управлението ѝ от ООН. Освен това инициативата не е изпълнила целта си да привлече допълнително финансиране от други донори.

Ето защо одиторите призовават за по-голяма ефективност на вложените средства и отбелязват рисковете за устойчивостта на програмата.

Инициативата Spotlight се основава на „теорията на промяната“ и нейните шест стълба са насочени към подкрепата на политики и законодателство, институции, превенция, услуги, данни и движения за правата на жените.

Този подход се допълва от принципа „никой да не бъде изоставен“, при който се предприемат мерки, фокусирани върху маргинализирани групи.

Инициативата получава финансиране от ЕС в размер на 497 млн. евро (250 млн. евро от тях са предназначени за Африка).

От този бюджет 465 млн. евро се управляват от ООН в над 26 държави на четири континента.

Останалите 32 млн. евро се управляват от ЕС с помощта на организации на гражданското общество. Други донори допринасят със символични суми.

Spotlight на фокус

Инициативата Spotlight с бюджет от 500 млн. евро е амбициозен опит на Европейската комисия в сътрудничество с ООН да се осигурят условия на живот без насилие и без практики, навреждащи на живота на жените и момичетата.

Според нов доклад на Европейската сметна палата (ЕСП) обаче тази водеща програма на ЕС за борба със сексуалното насилие е имала слаб ефект за подобряване на положението на целевите групи. Въпреки някои положителни резултати, одиторите са на мнение, че управлението на инициативата може да бъде по-ефикасно и тя може да постигне по-добра икономическа ефективност.

Те смятат, че следва да се увеличи частта от финансирането, което достига до крайните получатели, за да се помогне на повече момичета и жени.

Инициативата Spotlight е глобално стратегическо партньорство между ЕС и ООН, насочено към премахване на всички форми на насилие срещу жени и момичета в държавите партньори в Африка, Азия, Латинска Америка, Тихоокеанския и Карибския басейн.

Тя е създадена през 2017 г. първоначално за период от четири години, но впоследствие е продължена до края на 2023 г. поради някои закъснения.

„Насилието срещу жени и момичета няма място в нашия свят и нито една от жертвите му не трябва да бъде пренебрегвана“, заяви Бетина Якобсен отЕвропейската сметка палата, която отговаря за доклада.

„Чрез инициативата Spotlight ЕС отпуска повече средства от всякога, за да премахне това насилие, но по-голяма част от тези средства трябва да достигат до крайните бенефициенти и инициативата трябва да постигне по-голямо въздействие.“

Вътрешни и външни фактори са довели до различни предизвикателства и закъснения при изпълнението. Между тях са не само пандемията от COVID-19, природните бедствия и вътрешните политически промени, но и сложните механизми за управление, свързани с множеството участващи организации на ООН.

Решението на Комисията да избере ООН за свой партньор по изпълнението е било политическо, насочено към подкрепа на многостранното сътрудничество.

Разходите на ООН за администриране на инициативата обаче възлизат общо на 155 млн. долара (или 31% от първоначалния общ бюджет), в резултат на което са останали 351 млн. долара за партньорите по изпълнението и бенефициентите.

Въпреки че изпълнителният орган на ЕС е отчел факта, че участието на ООН е свързано с по-високи разходи, той не е извършил задълбочен сравнителен анализ на алтернативите.

Независимо че е единственият източник на финансиране, ЕС невинаги е имал достатъчна видимост. Освен това, въпреки че е било предвидено средствата от ЕС да послужат като начално финансиране, което да привлече допълнителни инвестиции, не са били намерени други донори и поради това резултатите може да не са устойчиви.

Одиторите също подчертават, че продължителността на програмата е недостатъчна, за да се постигнат устойчиви изменения по един сложен проблем, който изисква дългосрочни действия и допълнителни ресурси.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar