Делото за смъртта на 6-месечната Еджрин, която загина в катастрофа край момчилградското село Загорско, се отлага след 25 заседания. Четири години след катастрофата и 3 г. от началото то за трети път тръгва от нулата. Местан и бащата на бебето Юсеин Ахмед, който карал с висока скорост, бяха обвинени в убийство по непредпазливост.

Причина за последното рестартиране е, че съдията докладчик Георги Милушев излезе в пенсия в началото на август. Така насроченото за 8 септември заседание няма да се състои. Делото ще започне наново на основание чл. 258, ал. 1 и ал. 2 от Наказателнопроцесуалния кодекс. Той гласи, че когато се налага някой член от състава да бъде заменен с друг, съдебното заседание започва отначало.

„Назначен е нов съдия докладчик – Йорданка Янкова. Делото се отсрочва за неопределена дата, на която трябва да се проведе ново разпоредително заседание с призоваване на страните и уведомяване на пострадалите“, казаха от окръжния съд в Кърджали. На разбираем език това означава, че всичко, извършено от съда за последните 3 г. –

назначаване на експертизи, разпити на експерти и свидетели, ще трябва да се направи наново,

за да може новият съдия и съдебният състав да се запознаят лично с всички доказателства и обстоятелства по случая.

Както е известно, катастрофата стана на 14 април 2019 г. на разклона край момчилградското село Загорско. При опит на Лютви Местан, тогава лидер на партия ДОСТ, да се включи в главния път за ГКПП Маказа последва сблъсък с беемве, движещо се с висока скорост от Кърджали към Кирково. Юсеин Ахмед и семейството му се прибирали към родното си село Първица. Беемвето изхвърчава от пътя и пада в близкото дере. Загива 6-месечната Еджрин, а 10-годишното ѝ братче и родителите са ранени.

„Аз няма да поема чужда вина или чужд грях за тази трагична смърт“, заяви след катастрофата Лютви Местан. Разследването продължи повече от година, а тогавашният лидер на ДОСТ твърдеше, че прокуратурата, полицията и съдът изпълняват политическа поръчка.

Делото започна през 2020 г. с фалстарт. На разпоредителното заседание през септември съдът го върна на прокуратурата за допуснати съществени процесуални нарушения. В началото на януари 2021 г. обвинителният акт беше внесен отново и делото стартира по същество.

„Не мога да разбера в какво съм обвинен“,

заяви още тогава Местан. Тези думи той повтаряше и на следващите заседания, които продължаваха с часове. За разлика от другия обвиняем – бащата на бебето Юсеин Ахмед, който отговаряше на въпроси едносрично и предпочиташе мълчанието, Местан говореше разгорещено от банката на подсъдимите. Той настояваше за нови експертизи и разпити на допълнителни свидетели. Местан дори писа жалба до Инспектората на ВСС срещу съдията Георги Милушев, но тя бе обявена за неоснователна.

Защитник на Местан беше един от водещите адвокати по пътно-транспортни произшествия – Нацко Дойчев, а по-късно към него се присъедини и колегата му експерт по наказателни дела Менко Менков. В средата на 2022 г. Лютви Местан ги отзова и двамата, защото според него съдът не им давал възможност да изпълняват функциите си. „Не желая да ми бъде назначаван служебен защитник. Ще се защитавам сам“, обяви той.

След заседанието по делото през януари т.г., изглеждаше, че най-накрая ще има развръзка. Местан бе видимо доволен от последното заключение на вещите лица, които посочваха, че Юсеин Ахмед се е движил със 141,8 км/ч.

„Какъв шанс имам при тази бясна скорост на един безотговорен родител? Никакъв. Не само аз, Лютви Местан. При тази скорост дори автомобилен инструктор или професионален състезател по автомобилизъм няма абсолютно никакъв шанс“, коментира тогава Местан.

На заседанието на 21 февруари обаче стана ясно, че той е получил исхемичен инсулт и е настанен на стационарно лечение в момчилградската болница. Последва нова серия отлагания на делото. Твърди се, че Местан вече е добре.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar