Любена Павлова, бившата съпруга на изчезналия бивш следовател Петьо Петров, известен повече като Пепи Еврото, получи обвинение, свързано със скандала „Осемте джуджета“. Тя ще отговаря пред закона, че е взела монети от асансьорния бизнесмен Илия Златанов. По твърдения на самия Златанов ценностите, за които той спори със сина си Явор Златанов, изобщо не били стигнали до него, а „потънали“ в колата на Любена. Това станало през 2020 г., и то в двора на спецпрокуратурата. Задочно обвинение за монетите има и Петьо Петров.

Във вторник Любена Павлова, която е в напреднала бременност от втория си мъж, се яви в Софийската градска прокуратура в 13 часа. Тя остана в сградата 30 минути. Беше придружена от жена, вероятно нейната адвокатка. Любена беше почти безмълвна и на влизане, и на излизане. „Оставете ме“, каза лаконично тя. На въпрос знае ли къде е бившият ѝ мъж, каза: „Не го познавам тоя“.

Любена трябваше да се яви за повдигане на обвинение още преди две седмици, но тогава представила болничен лист.

Казусът стана известен през 2020 г., когато бизнесменът Илия Златанов обяви, че спецпрокуратурата по нареждане на Петьо Петров му е отнела златните монети, а бившият следовател иска да сложи ръка на бизнеса му. Монетите били част от 35 кг златни ценности, оценени на над 4 млн. лв. Заедно с тях при акцията срещу Златанов бяха иззети и 550 000 евро в брой. Още от средата на 2020 г. Златанов твърди, че и монетите, и парите са присвоени от тогавашните съпрузи Петьо Петров и Любена. Синът Явор пък твърди, че монетите са иззети от негови сейфове. Двамата са в конфликт от години. Възрастният Златанов пускал много жалби срещу сина си до различни институции, които не обръщали внимание. Реакция последвала едва когато той потърсил за помощ Петьо Петров. Дни по-късно било образувано дело, по което обвиняем станал Явор Златанов.

Първият прокурор по това разследване – Дилян Деянов, който сега е в Пернишката прокуратура, а преди беше в Спецпрокуратурата, също има обвинение за монетите. То е, че е подписал постановление те да се предадат на Илия Златанов. Те не стигнали до него, а отишли у Любена. Във вторник тя определи всичко това „като пълни глупости“.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar