Доналд Тръмп ще бъде изправен пред съда на 4 март 2024 г. във федералния съд във Вашингтон за опит да отмени поражението си на изборите през 2020 г.. Това постанови федерален съдия в понеделник и зададе тона за препълнен график за бившия президент през следващата година, докато той води кампания за връщане в Белия дом .

Решението на американския съдия Таня Чуткан означава, че Тръмп вероятно ще трябва да бъде изправен пред съда в най-малко три отделни наказателни дела по време на надпреварата за номиниране на републиканците за президент. Все още не е насрочена дата за гледане на дело по четвърто наказателно дело.

Адвокатите на Тръмп настояваха за дата на процеса през април 2026 г., доста след президентските избори през ноември 2024 г., твърдейки, че им трябва време, за да прегледат 12.8 млн. страници доказателства, събрани от правителството. Но Чуткан каза, че не им трябва толкова време. „Предложената от защитата дата април 2026 г. далеч надхвърля необходимото“, каза тя.

Процесът срещу Тръмп трябва да започне един ден преди „супервторник“, когато повече от дузина американски щати ще проведат своите конкурси за номиниране на президенти. Освен това той трябва да бъде изправен пред съда в Ню Йорк на 25 март по обвинения в укриване на тайно плащане на порнозвезда.

Трети процес е насрочен за 20 май 2024 г. по федерални обвинения във Флорида, в които се твърди, че Тръмп незаконно е задържал секретни записи, след като е напуснал Белия дом и се е опитал да попречи на правосъдието.

Все още не е определена дата за разглеждане на четвъртото наказателно дело в Грузия. Прокурорът на окръг Фултън Фани Уилис поиска началото на 4 март, но решението на Чуткан означава, че графикът вероятно ще се измести. „Г-н. Тръмп ще трябва да накара датата на процеса да работи, независимо от неговия график“, каза Чуткан.

Тръмп не присъства на изслушването в понеделник. Преди това той нападнал Чуткан, казвайки без доказателства, че тя е предубедена към него. Чуткан предупреди, че Тръмп трябва да спре да публикува подстрекателски изявления онлайн за свидетели или други, замесени в случая.

Тръмп описа и четирите наказателни преследвания като политически мотивирани опити да му попречат да се върне на власт.

Тръмп сам показа историческата си снимка от затвора и поиска дарения

Той се е признал за невинен по три от тези дела и трябва да се пледира в съда в Джорджия на 6 септември, за да се признае за виновен по четвъртото дело, според съдебна документация, издадена в понеделник. Този случай също произтича от усилията му да отмени поражението си през 2020 г.

Един от 18-те му съобвиняеми в Джорджия, неговият бивш началник на кабинета в Белия дом Марк Медоус, настоява да премести процеса срещу него във федералния съд, където може да се изправи пред по-симпатично жури.

Във Вашингтон адвокатите на Тръмп казват, че им трябва време, за да сортират доказателствата на правителството. „Свободата и животът на този човек са застрашени и той заслужава адекватно представителство“, каза адвокат Джон Лауро.

Прокурорите казват, че голяма част от доказателствата се състоят от публични материали, като изявления на Тръмп и записи на Конгреса. Те казаха в понеделник, че са предали повечето от доказателствата по делото, което възлиза общо на около 12.8 млн. страници.

Чуткан каза, че правният екип на Тръмп вече трябва да е започнал добре. „Адвокатът на г-н Тръмп е знаел, че това предстои от известно време“, каза тя.

Как снимка от ареста може да се превърне в машина за пари

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar