Дневник Експрес Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17 часа.

Германското правителство одобри днес след обсъждане спорен проектозакон за национално легализиране на канабиса за развлечение. Законопроектът гласи, че притежаването наведнъж на до 25 грама канабис за лица над 18 години и отглеждането на максимум три растения за лична употреба ще бъде законно.

Канабисът трябва да бъде достъпен чрез специални сдружения, наричани „клубове за канабис“. Според проектозакона обаче не може да се консумира канабис в клубовете или в радиус от 250 метра от тях, както и близо до училища, детски градини, детски площадки или игрища за спорт. Членовете на клубовете не може да са повече от 500, вратите и прозорците им трябва да са защитени срещу разбиване от крадци, а парниците им – с ограда.

Министърът на здравеопазването Карл Лаутербах трябва да представи законопроекта и да го внесе в парламента след очакваното одобрение на проекта от кабинета.

Ключов стълб на плана, който премахва табуто около употребата на канабис, е и кампания за повишаване на осведомеността относно рисковете, което в крайна сметка трябва да ограничи потреблението, каза министърът. Подобна кампания няма да получи същото внимание, ако бъде въведена без промяна в закона, смята той. „С настоящите процедури не можахме сериозно да защитим децата и младите хора, темата беше превърната в табу“, бе обяснението му на пресконференция в Берлин за представянето на закона. „Имаме нарастващо, проблемно потребление, не можехме просто да позволим това да продължи. Така че това е важна повратна точка в нашата политика за наркотиците.“

Плановете на социално либералната тройна коалиция на канцлера Олаф Шолц от социалдемократи, зелени и свободни демократи предизвикаха яростни критики, включително от влиятелния полицейски синдикат GdP. Председателят на GdP Йохен Копелке каза пред агенция ДПА, че преходната фаза е твърде кратка, което „неизбежно ще доведе до огромна несигурност, ако не и до конфликти, между властите и населението“. Той също така се опасява, че черният пазар ще нарасне и пътната безопасност ще пострада след легализирането, докато натоварването на полицията ще се увеличи.

Германската асоциация на съдиите също изрази загриженост от очаквано допълнително натоварване на съдебната система, посочвайки многото правила около клубовете за канабис и отглеждането и разпространението на наркотика.

Няколко политици от опозиционните консервативни християндемократи (ХДС) също критикуват плановете. Законът би довел до „пълна загуба на контрол“, каза министърът на вътрешните работи на Саксония Армин Шустер (ХДС) пред групата Redaktionsnetzwerk Deutschland.

  • Броят на пълнолетните в Германия на възраст между 18 и 25 години, които са консумирали канабис поне веднъж, почти се е удвоил през 2021 г. спрямо предходното десетилетие до 25%, според здравното министерство.
  • Младите пълнолетни са смятани за по-уязвими към рисковете за здравето, свързвани с канабиса. Новото законодателство ще ограничи количеството канабис, което младежите могат да купят до 30 грама на месец, в сравнение с 50 грама за по-възрастните, посочва „Ройтерс“.

Междувременно правителственият комисар по наркотиците Буркхард Блинерт говори за „промяна на парадигмата“ в германската политика за наркотиците по радио Deutschlandfunk в сряда. Новият закон няма да омаловажава употребата на канабис, както твърдят критиците, каза той. Вместо това той всъщност би помогнал за защита на младите хора и ограничаване на рисковете за здравето.

Правителството твърди, че законните и контролирани от държавата продажби могат да подобрят защитата на младежите и здравето, тъй като ще се продава по-малко замърсен канабис.

Първоначално коалицията на Шолц имаше планове за по-широко разпространение на канабис в лицензирани магазини. Но засега това е изключено, отчасти поради опасения, че може да противоречи на международното право и правото на Европейския съюз.

Проектът, който все още не е одобрен, вероятно ще се промени, тъй като Бундестагът ще го обсъжда след лятната ваканция. Горната камара на германския парламент, Бундесратът, също ще обсъди законопроекта. Според здравното министерство обаче законът не изисква одобрение от Бундесрата. Правителството се стреми да приеме законодателството тази година.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar