Рекорд на отнели живота си осъдени

Министърът на правосъдието оглежда стари казарми

Зандани са двойно пренаселени

Две излежаващи присъди жени се обесиха в рамките на 24 часа в края на миналата седмица в затвор край Торино и министърът на правосъдието на Италия Карло Нордио посети лично мястото за лишаване от свобода.

Там той установи за пореден път, че зачестилите напоследък самоубийства в пандизите на Апенините се дължат преди всичко на тяхното свръхпренаселване, надвишаващо понякога двойно законовите норми. И след като се запозна с условията на битуване на затворниците, Нордио обяви, че правителството възнамерява да използва за лишаване от свобода на лица, осъдени на по-малко от три години затвор, стари казарми. Според неговите думи в момента в Италия имало изоставени от военното министерство към 9000 сгради с огромни площи край тях, които бързо и лесно можели да бъдат пригодени за изтърпяване на по-кратки наказания.

Според занимащата се с проблемите на затворниците италианска асоциация „Антигона“ проблемът със самоубийствата на хора зад решетките е наистина тревожен. Освен това не става дума само за лишени от свобода, но и за надзиратели, неиздържащи на всекидневния стрес да си имат работа с отчаяни и готови на всичко хора. Пак миналата седмица пандизчии пребиха униформен пазач в затвор в Южна Италия и човечецът бе едва спасен в близката Бърза помощ.

Що се отнася до самите затворници, то през 2022 г. е бил поставен истински рекорд на самоубийства за последните четири години – 85 души. Със същите темпове за съжаление препускат самоубиствата и през тази година и ако не бъдат взети мерки миналогодишният рекорд ще бъде счупен – за първите шест месеца на годината са се самоубили 47 затворници, 15 от които от началото на лятото.

Сметките на „Антигона“ показват, че в момента при средно 15,2% самоубийства на 10 000 души лишени от свобода, „тревожната заболяемост“ е 20 пъти по-висока от тази извън решетките – 0,71% на 10 000 жители.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar