Съдия Татяна Гьонева, която бе в състава, пуснал на 5 юли Георги Георгиев, който наряза 21 пъти с макетно ножче 18-годишната Дебора, счупи ѝ носа и острига косата ѝ, отново трябваше да решава дали той да остане в ареста. Този път по обвиненията за закани с убийство към момичето. Гьонева обаче си направи самоотвод, макар да бе избрана от системата, и не разгледа делото.

„Не съм отправял заплахи и не съм запознат с делото“, каза в съдебната зала заподозреният за обезобразяването на Дебора. И отново се примоли на съдиите да го пуснат. „Моля да смените мярката ми с по-лека! Имам малко дете, което се нуждае от моята подкрепа. Не съм се укривал и ще се явявам на всички призовки“, каза още пред съдията обвиняемият.

Този път и представителят на окръжната прокуратура искаше Георгиев да бъде задържан. На 5 юли Георги Видев – по това време зам. окръжен прокурор на Стара Загора, заяви в съда, че Георгиев трябва да бъде пуснат. След като случаят се разчу, и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов поиска и получи оставката на Видев като шеф.

На мярката се разглеждаха двете закани, отправени от Георгиев към Дебора в дните преди посегателството. „Направо те убивам!“, написал той на 24 юни, а на 25 юни продължил със заканите: „Ще ти закача главата!“. Основният мотив – ревност. Садистичното нападение бе на 26 юни. Той е обвинен за още 4, станали от април до юни.

Адвокат Петко Кънев, който защитава Георгиев, посочи, че това е класически пример как не трябва да функционира съдебната система. По думите му има сериозен обществен и медиен натиск за задържане на клиента му на всяка цена. Защитникът на Георгиев призова съдът да се абстрахира от общественото мнение и да постанови решение по убеждение. Магистратите оставиха Георги в ареста.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar