Дневник Експрес Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17 часа.

Полският здравен министър беше уволнен, след като провокира възмущение, като разкри подробности за рецепта, написана от лекар, който се появи в телевизионен репортаж, критикуващ здравното министерство.

Уволнението на Адам Ниедзелски, бивш ръководител на Националния здравен фонд на Полша (NFZ), беше очаквано, тъй като всички усилия на управляващите националисти от „Право и справедливост“ са насочени към спечелването на парламентарните избори.

Президентът Анджей Дуда ги насрочи във вторник за 15 октомври.

„Това е периодът на предизборната кампания, а периодът на предизборната кампания е специфично време, когато трябва да сме особено чувствителни към всякакви грешки“, заяви премиерът Матеуш Моравецки на пресконференция.

Ниедзелски разгневи лекарите, а според съобщенията и на мнозина в собствената му партия, като разкри информация за лекарствата, които лекар е предписвал на себе си, след като медикът критикува в телевизионен репортаж проблеми с издаването на електронни рецепти за определени болкоуспокояващи след промени, направени от здравното министерство.

Поправките забраняват на лекарите да издават повече от 300 рецепти за 10 часа като мярка срещу безконтролното предписване на рецепти, но според лекарската камара това оставя някои възрастни пациенти, които приемат повече лекарства, без възможност да си ги осигурят.

След инцидента Висшата лекарска камара каза на премиера, че лекарите са загубили доверие в Нидзелски и информира прокурорите, че той може да е извършил престъпление като е разкрил лична здравна информация за пациент.

Потърпевшият лекар иска извинение от Ниедзелски и 100 хил. злоти (22 600 долара), които да дари на хоспис.

Полските избори

Парламентарните избори са решаващи за „Право и справедливост“, която се надява на трети мандат, въпреки, че Брюксел замрази плана й за възстановяване от пандемията заради проблеми с независимостта на съдебната власт, които националистите отказват да разрешат, въпреки финансовите санкции и глобата, наложена от Съда на ЕС.

Фон дер Лайен до Полша: Чака ви още път до спазването на върховенството на закона

Проучванията показват, че управляващите поддържат малка преднина пред най-голямата опозиционна партия – либералната „Гражданска платформа“.

Въпреки това, дори ако победителят от изборите през 2015 г. и 2019 г. успее да постигне това, което би било безпрецедентна трета поредна победа, е малко вероятно да има мнозинство в парламента, отваряйки възможността за коалиция с крайнодясната партия „Конфедерация“.

Досега „Право и справедливост“ концентрират кампанията си около увеличаването на детските надбавки с 60%, както и към засилване на сигурността по границите и критикува това, което според нея е „раболепен подход“ на опозицията в отношенията с ЕС и Германия.

В Полша обвиниха Германия, че иска да смени властта с подчинено правителство

Партията планира да проведе референдум по реформата на ЕС за миграцията, на която се противопоставя, който може да бъде насрочен едновременно с изборите.

Според опозицията отстраняването на „Право и справедливост“ от властта, е необходимо, за да се отблокират европейските фондовете и да се отменят промените в съдебната система и държавните медии, които подкопават демократичните стандарти в страната.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar