По всичко изглежда е, че промените в Закона за домашното насилие ще отидат в Конституционния съд, ако преди това не им бъде наложено вето от президента Румен Радев, защото и това е много възможно“, заяви днес пред телевизия Novanews адвокат Петър Славов от инициативата „Правосъдие за всеки“.

Той коментира приетите в понеделник изключително бързо (на две четения, в рамките на едно заседание) промени в Закона за защита от домашното насилие, с които се включва „интимната връзка“ като хипотеза за защита от домашно насилие. Темата предизвика дебати в парламентарната зала, като в крайна сметка беше прието предложението на БСП да се запише, че „интимната връзка е между физически лица от мъжки и женски пол“.

„Най-смущаващото е, че от така наречената дефиниция нищо не се разбра“, коментира Славов. „Всички разбраха, че депутатите не решиха проблема, а го задълбочиха, това беше един лош пиар“, каза още той.
„Случиха се абсурдни неща, видя се как една изключително важна и болезнена за обществото тема беше превърната от всяка една от политическите формации в политическа дъвка“, коментира още адвокат Петър Славов.

Още коментари и позиции на професионалисти по повод на приетите в понеделник промени в законодателството четете тук.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar