Дневник Експрес Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17 часа.

Руският писател фантаст Дмитрий Глуховски беше осъден задочно в понеделник от съд в Москва на 8 години затвор в лагер заради критичното си отношение към войната.

Писателят беше признат за виновен в публичното разпространение, под прикритието на достоверни репортажи, на умишлено невярна информация за руската армия в Украйна, съобщи руската информационна агенция „Интерфакс“.

Глуховски, чийто най-известен роман „Метро 2033 г.“ е преведен на 37 езика, сред които и на български, беше обявен за издирване миналото лято, след което властите го арестуваха задочно и го осъдиха задочно по закон, приет след началото на войната в Украйна, който криминализира дискредитирането на руската армия и ползването на източници за дейността й извън официалните.

Освен затвора на писателя, който развива и журналистическа дейност, е забранено четири години „да се занимава с дейности, свързани с администрирането на уебсайтове на електронни или информационни и комуникационни мрежи, включително интернет“, съобщава руската агенция „Интерфакс“.

Глуховски ще започне да изтъпява наказанието си, след като бъде задържан в Русия или екстрадиран в нея.

Руският писател Дмитрий Глуховски: Ние сме на страната на злото

Също в понеделник известният руски социолог и политолог Борис Кагарлицки беше включен в списъка на лица, за които има информация за участие в терористична и екстремистка дейност.

Средствата му в руски банки ще бъдат замразени и трезорите няма да имат право да го обслужват.

Кагарлицки беше задържан от руската служба за контраразузнаване в Сибир през юли се намира в предварителен арест до 24 септември.

Според следствието Кагарлицки, който е главен редактор на интернет страницата на информационната агенция Rabkor, е публикувал видеоклип, „целящ публично да оправдае тероризма в публичното пространство“.

Неговият адвокат Сергей Ерохов смята обвинението за „абсурдно“, пише „Интерфакс“.

Кагарлицки, който е бил дисидент и по съветско време, неведнъж е писал против войната в Украйна и е говорил против нея в своя канал в „ЮТюб“, припомня Ройтерс.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar