Гражданската инициатива за съдебна реформа „Правосъдие за всеки“ обяви във вторник, че прекратява споразумението си за партньорство с коалицията „Продължаваме промяната – Демократична България“. Причината е недоволството на гражданската организация от съдебната реформа, записана в законопроекта за промени в конституцията.

Двама от водещите гласове на „Правосъдие за всеки“ адв. Емил Георгиев и адв. Велислав Величков разкритикува остро проекта в частта му за правомощията на главния прокурор. По думите им в първоначалния проект на ПП-ДБ било предвидено да отпадне изцяло текста на чл. 126 ал. 2, в който се казва, че „главният прокурор осъществява надзор за законност и методическо ръководство върху дейността на всички прокурори.“

В „Правосъдие за всеки“ не са доволни, че текстът не е отпаднал изцяло, а само е променен. В новия вариант се казва, че „главният прокурор е административен ръководител на върховната прокуратура“.

„Някой е минал здраво с червения химикал и е обезсмислил промените за главния прокурор“, казва Велислав Величков.

Според него новият текст не само не намалява правомощията на главния прокурор, а ги увеличава. Той каза, че в момента, в който главният прокурор се превърне в ръководител на двете върховни прокуратури автоматично се превръща в инстанционен контрол и ръководител на всички апелативни прокуратури.

„Когато това се гарнира с факта, че ще ръководи заседанията на Прокурорския съвет, ще определя дневния му ред, при липсата вътре на министъра на правосъдието и при увеличената парламентарна квота, неговото влияние в никакъв случай не става по-малко. Така не се ограничават правомощията на главния прокурор“, казва адв. Величков от „Правосъдие за всеки“.

Другият проблем е свързан с намаляването на мандата на главния прокурор от 7 на 5 години, но в същото време му се дава право на втори мандат, каквото сега няма. Това потенциално е увеличаване на мандата на шефа на прокуратурата, казва адв. Емил Георгиев.

Велислав Величков обясни, че след внасянето на проекта за промени в конституцията „лидерите (на ПП-ДБ) спряха да си вдигат телефоните“.

„Може да предположим, че те са писани от ГЕРБ и ДПС, най вероятно от Десислава Атанасова, защото за текста, че той трябва да ръководи прокурорския съвет, директно ни беше казано, че е писан от Десислава Атанасова. Имаме чувството, че четем проекта на ДПС, а не на ПП-ДБ“, казва Величков.

Пет дни преди да бъде внесен официалният общ проект за промени в конституцията, ПП-ДБ представиха своя проект, обяснявайки, че той е разработен с „Правосъдие за всеки“.

Адв. Величков коментира, че в гражданската организация има разбиране, че са нужни поне 160 гласа за промени в основния закон, но обвинява ПП-ДБ за „недопустими компромиси отвъд границата за смисъла на тези промени“.

„Ако останат тези текстове, по-добре да не се прави нищо, защото отваряйки конституцията сега, ще я затворят за следващите 10 години. И ще стане така, че нещо се е променило, за да си остане пак същото“, каза Величков.

„Правосъдие за всеки“ декларира, че ще се включат в дебата за промени в конституцията и дори ще организира собствена конференция, на която ще поканят лидерите на ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС.

Промените в конституцията

Проектът за промени в конституцията превръща Висшия съдебен съвет в орган, който ръководи единствено съдилищата. ВСС трябва да се състои от 15 членове, сред които председателите на Върховния касационен съд (ВКС) и Върховния административен съд (ВАС).

Ключово е разпределението на силите в този нов ВСС – 8 от 15-те членове трябва да се избират пряко от съдиите. Това гарантира правото на съдийско самоуправление, което е водещ европейски стандарт. Само петима членове ще бъдат избирани от Народното събрание, но те не трябва да са магистрати. Целта е системата да не се затваря за обществото.

Съотношението 8:2:5 дава шанс на съда да се откъсне за първи път от политическите зависимости, които го владеят през ВСС през последните 30 години.

Прокурорите са отделени в Прокурорски съвет, който ще се състои от 10 членове. Мнозинството от 6 членове ще се избира от парламента. Представителите на политическата квота няма да бъдат магистрати, т.е. ще са независими от прокуратурата. Двама членове ще идват от прокуратурата, а един от следствието, четвъртият ще е главният прокурор.

Съотношението 6 на 4 теоретично дава шанс на Прокурорската колегия да прекрати диктатурата на главния прокурор, но всичко зависи от хората, които парламентът изпрати в колегията.

По отношение на главния прокурор отпада правото му да осъществява надзор за законност върху всички институции в страната, което му даваше възможност да се бърка по всички теми в държавата. Тази промяна ще спука властовия балон на главния прокурор, който досега му даваше широки възможности да се бърка в политиката. Отпадане на правото на главния прокурор да извършва методическо ръководство на всички прокурори и се прехвърля в Прокурорската колегия.

Общият проект на ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС е смекчен вариант на проект, изготвен от ПП-ДБ и „Правосъдие за всеки“.

При представянето на общия проект Христо Иванов каза, че „ядрото на промените е съдебната реформа“. Според него в общия проект няма значителни разлики спрямо това, което бе предложено в проекта на ПП-ДБ.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar