Братя близнаци са помогнали за укриването на тялото на убития Димитър Малинов от Стамболийски. Единият закарал трупа до мястото, където го закопали, а другият донесъл кирката. Братята Валентин и Борислав Динкови се включили, след като Малинов бил убит. 19-годишните близнаци бяха задържани в понеделник.

„Обвиненият в убийството Рангел Бизюрев помолил братята да му помогнат да укрие тялото на жертвата. Те се съгласили, макар да знаели, че става дума за престъпление, и то извършено по жесток начин“, разказа зам. районният прокурор на Пловдив Атанас Илиев. Той допълни, че близнаците не са съучастници в убийството.

Младият мъж изчезна на 20 юли, когато гостувал на майка си в Цалапица, а тялото му бе открито седмица по-късно в покрайнините на селото.

Единият близнак – Борислав, осигурил транспортирането на тялото с автомобил, а другият донесъл кирка и лопата, за да бъде изкопана дупка, в която да бъде положено. След това примъкнали строителни материали от близкото сметище, за да прикрият следите.

„После помогнали на Рангел да се укрие, като го закарали до дома му“, обясни наблюдаващият прокурор Димитър Костов.

Когато Цалапица се вдигна на протести с твърдение, че двамата близнаци са замесени в криминалния случай, 19-годишните момчета направили опит да се укрият, но неуспешен. Те са задържани към 14 ч на 31 юли.

Обвиняемият в жестокото престъпление – 30-годишният Рангел Бизюрев, все още не е открит. Привлечен е задочно, като за него е издадена европейска заповед за арест. По данни на разследващите той се намира в Германия, тъй като е отлетял за там още на 24 юли през аерогара София.

Когато от Митко нямаше и следа, много доброволци, жандармерия и полиция обходили канали и селскостопански пътища в Цалапица. След това се появи мълвата, че Малинов е открит в канал.

Според местни той нямал постоянна работа. Слуховете дори отиват още по-далеч – че Димитър бил убит, а екзекуторът му бил избягал.

В събота жители на Цалапица излязоха на спонтанен протест заради жестокото убийство на Митко. Хората в населеното място се организираха във фейсбук. Още тогава те заявиха, че имат информация и за други замесени хора, а не само заподозрения.

В Цалапица описват Рангел като буен и избухлив. Казват, че Димитър Малинов и заподозреният за убийството му се познавали от години. Имало е конфликт между тях, май Митко е дължал 100 лв. на убиеца.

Преди дни от прокуратурата обясниха, че имал криминални прояви назад в годините.

„Очакваме европейските служби да го издирят, задържат и да ни го предадат“, каза тогава шефката на окръжната прокуратура Ваня Христева.

Цалапица излиза и в понеделник на протест, настоявайки за справедливост и разкриване на пълната истина по престъплението.

Разследването продължава и на този етап се проверява има ли и други замесени в престъплението, както хората в Цалапица подозират.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar