Поне 12 българи от колцентрове вече са получили ефективни присъди, като има дори наказание от 4,6 години затвор. Това стана ясно от разговор с Нино Голдбек, прокурор в Централната служба в Германия, в предаването „На фокус“ по Нова тв. От неговите думи стана ясно, че има и запори върху парите на работниците в колцентровете, които са обвинени или са вече осъдени.

Други около 15 българи имат Европейска заповед за арест, издадена от Централната служба за борба с киберсигурността в Бамберг, обяви още Голдбек. Повод за участието му стана случая на наша сънародничка, работила в кол център в България, обвинена в Германия по дело за измама за 14 млн. евро, за който се разшумя през последните дни.

Според германската прокуратура българката е успяла да осъществи 112 измами с обаждания по телефона на стойност над 2,3 млн. евро. Потърпевши от действията й са 19 жертви от Германия. Тя е работила на позиция „задържащ агент“ от януари 2019 до ноември 2020 г. Това е поредният случай на българи, работили в колцентрове, а после разследвани, твърди прокурорът.

В преследваните от Германия случаи, от колцентровете са се обаждали на клиентите със съвети къде да инвестират. Макар да се увеличавали парите в сметката на пострадалите, те не могли да изтеглят парите си и често губели своите спестявания, отделяни през целия им живот. Разследващите в Германия установявали по време на разпит, че участниците в схемата в определен етап са знаели, че участват в престъпна схема.

„Същите дейности (арести) извършвахме и в Сърбия, Албания, Косово, Грузия, Украйна“. Говорим за различни престъпни групи, които работят отделно. Изводът ни е, че групировките са различни, твърди прокурорът и добавя, че колцентровете са важен елемент от цялата измамна схема и че през тях „се изгражда дълготраен контакт, често се превръща във връзка на доверие“.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar