Украинските следователи задържаха днес бившия началник на службата за военни резерви в Одеска област полковник Евген Борисов, който ръководеше областната мобилизационно-наборна служба до уволняването му по обвинения в корупция в края на юни, предадоха ДПА и Франс прес.

Военният освобождавал мъже от военна служба в замяна на подкупи, се казва в доклад на властите по случая.

През април случаят беше оповестен публично първо от бивш депутат, но Киев реагира едва след медийни публикации. Влиятелни украински медии писаха, че майката на военния пенсионер Борисов през декември 2022 г. е станала собственик на вила в Марбея, популярна туристическа дестинация в югоизточна Испания, на стойност около 4 милиона евро.

Съпругата на Борисов също е купила офиси в Марбея за близо 740 000 евро, а тъщата му се сдобила с няколко луксозни коли през последните години, според същия източник.

Националната агенция за борба с корупцията заяви миналата седмица, че подозира бившия служител, че „незаконно се е обогатил“ със средства в размер на 188 милиона гривни (4,59 милиона евро). Борисов е заплашен от до 10 години затвор, ако бъде признат за виновен.

През юни, според документ на президентската канцелария, главнокомандващият генерал Валерий Залужни получил „незабавни“ инструкции да уволни човека, „за когото цялата страна говори“.

Днес разследващите разпространиха видеозапис от ареста. В него те посочват, че заподозреният се е опитал да избяга от властите, като е сменил телефонните си номера и регистрационните номера на автомобила си.

„Активните издирвателни действия продължиха два дни и накрая той беше открит и задържан в Киев в резултат на комплексни оперативно-следствени действия“, се казва на сайта на следствените органи.

Националната следствена служба на Украйна, отговаряща за разследването на случаи на корупция по високите етажи на властта, арестува Евген Борисов, в резултат на съвместна операция с главната прокуратура на страната, съобщи АФП.

От началото на годината два скандални случая бяха извадени на светло от антикорупционните органи в Украйна, предаде БТА.

През май председателят на Върховния съд беше арестуван по дело за корупция на стойност 2,5 милиона евро. През януари дело за доставки на армията предизвика каскада от оставки в министерства, области и в съдебната система, припомня АФП.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar