Българката Вероника Й. е получила обвинение в Германия за участие в организирана престъпна група за компютърни престъпления, измами и мошеничество, като нанесените щети са в размер на 14 млн. евро. Това става ясно от съобщение на Варненският окръжен съд. Европейска заповед за арест и предаване на Вероника Й. е издадена на 4 юли т.г. от Районния съд в Бамберг. Няколко дни по-късно – на 18 юли – тя е била задържана във Варна, където живеела с малолетното си дете.

В заповедта за арест е посочено, че престъпленията са извършени в Берлин, Нюрнберг и други населени места в Германия през колцентър с офиси в София и Варна. Вероника e обвинена, че през периода от 11 януари 2019 г до 23 ноември 2020 г. е работила като т.нар. „задържащ агент“ в колцентъра, който се ръководел от четирима чуждестранни граждани.

Според германските власти, тя и други агенти под фалшива самоличност, обяснявали на многобройни клиенти в Германия по телефона и по електронна поща, че работят за няколко онлайн платформи за финансово инвестиране. Те заблуждавали клиентите и ги подвеждали да инвестират значителни суми пари в различни финансови инструменти.

До юни тази година, Централната служба за борба с киберпрестъпленията в Бавария е получила най-малко 200 сигнала от немскоговорящи жертви на престъпната група. Общата стойност на загубите е оценена на над 14 млн. евро. Според германската прокуратура, обажданията и измамите, извършени лично от Вероника, в качеството и́ на агент, са 112 на обща стойност над 2.3 млн. евро.

На 21 юли съдът във Варна е преценил, че най- подходящата мярка за неотклонение, която трябва да бъде предприета срещу Вероника е подписка, тъй като тя била неосъждана, имала висше образование и била майка е на малко дете като имала постоянен адрес, на който е била открита. Съдебният състав определи тази мярка и за да не бъдат нарушени правата на малолетното дете, ако бъде отделено от майка си.

По време на заседанието е било посочено и заключение на генералния адвокат на Съда на Европейския съюз. То е образувано по запитване, направено от Върховния касационен съд в Италия., в което се иска тълкуване на процедурите за предаване на издирвани лица, които са майки в държавите членки и живеят с ненавършили пълнолетие деца. В заключението на генералния адвокат на Съда на Европейския съюз се посочва, че следва да се спазва правото на майката да не бъде лишавана от контакти с децата си и да бъде гарантирано, че децата ще получават необходимите майчини и семейни грижи, установени в Конвенцията за правата на детето и Хартата на основните права на Европейския съюз.

В тази връзка, Варненският окръжен съд ще изисква информация от германските власти дали те могат да гарантират върховния интерес на детето на Вероника. Съществува ли възможност участието на детето в наказателното производство да се проведе под друга форма – да бъде то разпитано у нас или да бъде изпратено в Германия и да участва в процесуалните действия, а след това да бъде върнато обратно в България.

Варненският окръжен съд ще очаква информация и дали ако майката бъде задържана под стража в Германия, ще има възможност да не прекъсва контактите с детето си. Отделно се възлага изготвянето на доклад от Агенцията за закрила на детето у нас, която трябва да установи какви са отношенията на Вероника с детето й, кои са хората, които се грижат за него, каква е семейната среда и условията, в които то живее.

Българската държава е получила и гаранции, че ако жената бъде призната за виновна в Германия и бъде наказана с „лишаване от свобода“, тя ще може да изтърпи присъдата си у нас.

С оглед необходимостта от време, за да бъде извършен обмен на информация с молещата държава и да бъде осигурена достатъчно информация, на базата на която Варненският окръжен съд да вземе решение, следваща дата за съдебно заседание не е била определена. На Вероника Й. е забранено да напуска страната до приключване на производството по нейното предаване.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar