Министърът на правосъдието Атанас Славов обяви, че ще обжалва определението на Върховния административен съд (ВАС) за избора на Борислав Сарафов за изпълняващ функциите главен прокурор.

Това каза той пред БТВ. Според него, той има правен интерес от оспорването на процесното решение за избора, като то му е дадено от конституцията и от Закона за съдебната власт. Славов ще изпрати частна жалба до петчленен състав на ВАС.

Освен това, той призова прокурорската колегия на ВСС да назначи специалния прокурор, който да разследва сигналите срещу Сарафов.

Когато беше попитан за мнение относно предложените промени в Конституцията, представени от ПП/ДБ, той обясни, че депутатите са тези, които в крайна сметка трябва да се произнесат.

Според него най-важните текстове са тези за промяна на правомощията на главния прокурор, разделянето на Висшия съдебен съвет (ВСС), измененията на функциите на служебното правителство.

Той обясни, че след промените правителството в оставка следва да остава до следващите избори, като целта на това е да се ограничи времето през което няма парламент до 1 месец.

По въпроса за промяната на националния празник той коментира, че 24 май е най-подходящ за такъв.

Припомняме, че от БСП обявиха, че докато в предложените текстове за промяната на Конституцията фигурира тази точка, от партията не биха се явили на разговори. При това положение, би било трудно да се съберат 180 гласа в парламента, които са необходими за приемането на реформата.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar