Съединените щати са наложили санкции македонския бизнесмен с български паспорт Орце Камчев за корупция, съобщава министерството на финансите на страната.

В съобщение до медиите се посочва, че той е санкциониран съгласно указ 14033 предвид ангажимента на САЩ да „насърчават отчетността на лицата и организациите, които подкопават или заплашват стабилността на Западните Балкани чрез корупция или друга дестабилизираща дейност.“

„Г-н Камчев злоупотребяваше с положението си, като се занимчаваше с корупционни дейности“ в своя изгода за сметка на демократичните институции и гражданите на Северна Македония, се посочва още в съобщението.

Кой е Йордан (Орце) Камчев

Камчев, осъден по дело, свързано с незаконни имоти, бе пуснат от ареста миналата година под гаранция, но по-късно бе признат за виновен. Той бе арестуван девет месеца по-рано заради скандал, разразил се през 2019 г., в който се оказа замесена и България, доведе до отстраняването на специалния прокурор на Северна Македония Катица Янева, която по-късно бе получи присъда лишаване от свобода.

„Българите да не се месят“, а Заев „няма да пречи“ – записите, разтърсили Северна Македония

Някога обявен за „Форбс“ за най-богатия македонец, Камчев увеличи състоянието си, докато Никола Груевски бе на власт като премиер.

През 2018 г. бе съобщено, че Камчев е предложен за почетен консул на България в Охрид. Година по-късно – малко преди обтягането на отношенията между България и Северна Македония – бившият вицепремиер и министър на отбраната Красимир Каракачанов заяви, искането на София е отхвърлено от Скопие.

Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar