[email protected]

Административният съд на София област даде „зелена светлина“ на инвестиционното намерение на бизнесмена Румен Гайтански Вълка за изграждането на завод за каменна вата с енергоизточник инсталация за изгаряне на отпадъци край павликенското село Върбовка. Делото е по жалба на фирма „Петрургия“ ООД срещу решението на директора на РИОСВ – В. Търново от 24 април тази година, с което проектът беше спрян.
Мотивите на съдебното решение от 12 юли са, че не са били налице предпоставки за провеждането на заседание на втори Експертен екологичен съвет. Такова вече е било проведено на 31.01.2022 г. и има съставен подробен протокол, в който са отразени становищата на всички редовни и допълнителни членове. Тогава екоинспекцията се произнесе в полза на инвеститора. В решението се посочва, че „РИОСВ – В. Търново е допуснал съществено процесуално нарушение – основание по чл. 146, т. 3 АПК за отмяна на издаденото впоследствие решение. Освен това РИОСВ трябва да заплати разноски по делото в размер на 5050 лв., се посочва в решението на съда.

Инсталацията, която трябва да изгаря по 1160 т модифициран боклук дневно, за да захранва с енергия основното поризводство, разбуни духовете и създаде сериозни опасения за екологично унищожение на земеделския район. Срещу инвестицията бяха събрани над 20 000 подписа в няколко съседни общини и области.

„Недопустимо е интересът и печалбата на няколко души да се поставят над здравето и поминъка на хиляди хора – коментира великотърновският народен представител и ексобластен управител Людмила Илиева, по повод съдебното решение.
Людмила Илиева изрази надежда казусът да отиде на по-високата съдебна инстанция, където да бъде взет предвид интересът на гражданите и той да бъде защитен.
Още през 2022 г., като областен управител, тя прие каузата на павликенчани и на сдружението им „Ти решаваш“. То бе създадено именно по повод инсталацията за горене на отпадъци и с цел да брани чистотата на плодородния павликенски край. От позицията си на областен управител Илиева направи първите реални стъпки за отпор срещу инвестиционното намерение, като върна, а после оспори и по съдебен ред, решение на ОбС – Павликени, свързано с него. По думите на Людмила Илиева проблемът застрашава не само жителите в Павликенско, а и хората във всички близки общини и области.

„Битката не спира дотук“, категорична е тя.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar