Само с година стаж зад волана е 54-годишната шофьорка от Пловдив, която около 17,20 часа във вторник блъсна майка и 13-годишната дъщеря на пешеходна пътека на Брезовско шосе.

На на път за болницата детето почина. След удара майката също е паднала на платното, но е успяла да се изправи. И тя е откарана в здравно заведение, но е без опасност за живота.

По информация на „24 часа“ шофьорката не е известна личност. Карала е ситроен и е идвала откъм село Войводиново в посока кръговото кръстовище на Брезовско шосе.

Точно в този момент на пешеходната пътека пресичали майката и детето и тя ги ударила.

„Няма спирачен път, автотехническите експертизи ще покажат дали е шофирала с превишена скорост. Но е факт, че детето е загинало в резултат на този удар“, съобщи прокурорът по делото Тодор Павлов.

Заради смъртоносните травми на момичето разследващите предполагат, че скоростта е била доста над разрешените за града 50 км/час.

Шофьорката вече е с повдигнато обвинение за причиняване на смърт по непредпазливост.

„Катастрофата е станала на пешеходна пътека и законът предвижда наказание лишаване от свобода от 3 до 15 г., каза още Тодор Павлов.

Той е поискал информация за състоянието на майката и в зависимост от вида и тежестта на нараняванията може да повдигне на водачката и второ обвинение – причиняване на телесна повреда на друго лице.

Вероятно в момента на сблъска жената зад волана е била заета с телефона си, защото прокурорът е дал указания да се проследят комуникациите към часа на инцидента.

„Докладът още не е готов, но съм длъжен да изследвам всички обстоятелства. Ще изискаме и справка за вида и характера на пътя“, обясни той. Според полицаи жената най-вероятно не е говорила, а е гледала в апарата.

„Как е възможно улегнала жена на 54 години да кара така безразсъдно и да си рови в телефона. Само преди година си е взела шофьорската книжка. Какви навици може да изгради зад волана за толкова кратко време“, се питат катаджии.

В едногодишния си стаж като шофьор тя няма други нарушения. Направените тестове показват, че няма наличие на алкохол и наркотични вещества.

Водачката е задържана за 72 часа, предстои Тодор Павлов да прецени дали има опасност да се укрие или да извърши друго престъпление и да реши дали да поиска от съда да я остави в ареста.

На този етап не е ясно дали ситроенът е лична, или служебна кола. Втората възможност може да даде отговор на въпроса дали взетата късно книжка е заради практиката шефове да принуждават служителите си в напреднала възраст да стават шофьори, за да не изгубят работата си.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar