Върховният касационен съд на Румъния разпореди във вторник прекратяване на процеса срещу бившия министър на туризма Елена Удря в резултат на изтекла давност, съобщава „Аджепрес“.

Става въпрос за делото, по което бившият министър получи присъда от 8 години затвор в първоинстанционен съд за подбуждане към подкуп и пране на пари, свързани с финансирането на предизборната кампания на бившия президент Траян Бъсеску на президентските избори през 2009 г.

Магистратите изпълниха решенията на Конституционния съд по отношение на давността, като по този начин отмениха 8-годишната присъда, наложена от Букурещкия апелативен съд.

В същата преписка Върховният съд също нареди прекратяването на наказателния процес по делото на Йоана Бъсеску, дъщерята на бившия президент Траян Бъсеску, като отмени присъдата ѝ от 5 години затвор, получена от Апелативния съд в Букурещ за подбуждане към присвояване и пари пране.

Също така бяха анулирани всички присъди, получени от другите обвиняеми по делото: Георге Настасия (бивш генерален секретар на Министерството на развитието), който имаше 6-годишна присъда на първа инстанция за подкуп; Виктор Тархон (бивш президент на Окръжния съвет на Тулча), който получи 4-годишно отстраняване от длъжност за подкуп; Йоан Силвиу Вагнер (генерален мениджър на компанията Oil Terminal), осъден на първа инстанция на 3 години условно за присвояване.

От гражданска страна съдът разпореди конфискацията на 1,9 милиона леи от Елена Удря. Освен това Йоана Бъсеску и Йоан Силвиу Вагнер трябва да платят сумата от 119 000 леи на гражданската страна Oil Terminal SA.

Решението на съда е окончателно.

В момента Удря излежава шестгодишна присъда, получена по делото „Гала Буте“.

Припомняме, че преди година Софийският апелативен съд (САС) реши да бъде екстрадирана в Румъния обвинената в корупция. Съдът отхвърли искането ѝ за преюдициално запитване в Съда на Европейския съюз и го определи като неоснователно.

Магистратите заявиха тогава, че не са взели това решение лесно, но не защото някой се е опитал да повлияе на съдебния състав. „В резултат на всичко, което обсъдихме, сме установили решението си въз основа на закона и вътрешното си убеждение“, категорични са те. Според тях съдът не би могъл да приеме, че се лъже в рамките на такава сериозна процедура, както по-рано заяви Елена Удря по адрес на румънските власти.

Защитата на обвинената в корупция бивша министърка поиска от съда тя да не бъде екстрадирана в северната ни съседка, тъй като тя смята, че има много голяма вероятност там да стане жертва на нечовешко отношение, нарушаващо човешките ѝ права.

Тя беше задържана с европейска заповед за арест на ГКПП „Кулата“, след като опита да премине в Гърция на 7 април миналата година.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar